„Duhovnicul Bucovinei” a fost pomenit la Putna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Duhovnicul Bucovinei” a fost pomenit la Putna

[2018-06-24]
de Gheorghe Anghel

Părintele Arhimandrit Iachint Unciuleac, numit și „Duhovnicul Bucovinei”, a fost pomenit sâmbătă la Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii a 20 ani de la trecerea în veșnicie.
Slujba din 23 iunie a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Din sobor au făcut parte: părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, părintele arhimandrit Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana – Rădăuți și alți clerici ucenici ai Părintelui Iachint.
După slujba Parastasului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a rostit o omilie despre Părintele Iachint, accentuând calitatea sa de părinte duhovnicesc.
Cu acest prilej a fost republicată cartea „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul”.
De asemenea, a fost realizată o nouă ediție a DVD-ului cu filmul documentar „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul”, cu subtitrări în limbile engleză, franceză și rusă.
Părintele Iachint Unciuleac
Părintele Iachint s-a născut în 10 septembrie 1924, în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, Iași.
În 1951, la 27 de ani, a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, iar în 1956 a venit împreună cu Arhimandritul Dosoftei Moraru și un grup de ucenici ai Părintelui Cleopa la Putna pentru a reface viața monahală aici.
Decizia mutării a luat-o Mitropolitul Sebastian Rusan, pentru a proteja necropola Sfântului Ștefan cel Mare, amenințată cu închiderea de regimul comunist.
Între 1977 și 1992, Părintele Iachint a fost stareț al Mănăstirii Putna.
A trecut la cele veșnice în 23 iunie 1998, rugându-se în scaunul de spovedanie.
Părinții săi duhovnicești au fost Arhimandritul Cleopa Ilie, Ieroschimonahul Paisie Olaru și Ieroschimonahul Daniil – Sandu Tudor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5884, Ultimul acces: 2024-04-07 02:30:32