PS Varlaam Ploiesteanul a liturghisit la Manastirea Radu Voda din Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Varlaam Ploieșteanul a liturghisit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

[2018-03-19]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a slujit în Duminica Sfântului Ioan Scărarul în Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Numeroși bucureșteni s-au rugat împreună ierarhul și cu slujitorii așezământului monahal.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre cele două texte evanghelice citite în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare: Vindecarea fiului lunatic (Marcu 9:17-32) și Predica de pe munte-Fericirile (Matei 4:25; 5:1-12).
Făcând referire la cinstirea Sf. Ioan Scărarul sau Sinaitul, PS Varlaam a spus că în Sfânta Evanghelie Fericirile ne sunt prezentate ca nouă trepte „pe care cuvioșii și cuvioasele din calendar în timpul vieții lor pământești le-au urmat ca pe un adevărat program duhovnicesc pentru toată viața”.
Despre Vindecarea tânărului stăpânit de un duh mut și surd, ierarhul a spus c㠄ne pune încă o dată în vremea acestui post la inimă importanța credinței, a rugăciunii și a postului”.
Preasfinția Sa a evidențiat de asemenea suferința părintelui împreună cu fiul său care era stăpânit de duhuri necurate:
„El ca părinte își asumă această suferință și o trăiește, o împărtășește cu fiul său suferind. De aceea, când se apropie de Mântuitorul, el nu se roagă ca fiul său să fie vindecat, ci ca Iisus să aibă milă de ei. Adică de el ca tată, care suferă la fel de mult ca și fiul său. Această suferință a fiului a devenit în aceeași măsură și suferința tatălui”, a explicat PS Varlaam.
Mănăstirea Radu Vodă, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina este monument istoric. Așezământul a fost ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina, pentru a mulțumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri împotriva lui Vintilă-Vornicul și Dumbravă-Vornicul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 26855, Ultimul acces: 2024-03-29 03:47:33