PS Ieronim despre lumina necreata: „este haina de slava a dumnezeirii” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Ieronim despre lumina necreată: „este haina de slavă a dumnezeirii”

[2018-03-04]
de Sorin Ionițe

Lumina a fost tema centrală a omiliei rostite de PS Ieronim Sinaitul duminică în Catedrala Patriarhală. Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre lumina necreat㠖 „haina de slavă a dumnezeirii” – și felul în care se împărtășesc încă din viața aceasta părinții contemplativi și marii isihaști de harul dumnezeiesc.
PS Ieronim l-a oferit drept model de viață spirituală desăvârșită pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, „teologul luminii necreate”, căruia îi este dedicată a doua Duminică din Postul Sfintelor Paști.
Despre Sfântul Grigorie ierarhul a spus că a fost un mare sfânt, un mare gânditor și un mare cugetător; un mare cercetător al Sfintelor Scripturi și al Sfinților Părinți, un mare tâlcuitor și un mare teolog, sau vorbitor de Dumnezeu.
„El ne-a lăsat opere cu adevărat cerești și nemuritoare, pornind de la lucrarea harului dumnezeiesc în lume și de la arătarea luminii Celui nevăzut”, a subliniat Preasfinția Sa.
Reflectând în continuare asupra harului divin și a luminii necreate, PS Ieronim Sinaitul a evidențiat faptul c㠄Lumina care este haina de slavă a dumnezeirii, nu lumina sensibilă, ci lumina aceea pe care au văzut-o Sfinții Apostoli pe muntele Taborului, lumina Învierii care a strălucit la Mormântul Mântuitorului nostru”, este cunoscută în special de cuvioșii părinți contemplativi, de cei care s-au separat de lume nu pentru că ar urî-o ci cu scopul de a se ruga pentru lume”.
Dobândirea harului dumnezeiesc vine întrucât „acești aleși ai lui Dumnezeu au hotărât să împlinească în viața lor îndemnul Sf. Ap. Pavel dat tesalonicenilor: Rugați-vă neîncetat!”
Referitor la rugăciunea neîncetată, ierarhul a spus că nu reprezintă numai „un apanaj al unor sihaștri sau al unor pustnici care s-au separat din lume”:
„Fiecare credincios este invitat să aibă acest deziderat în viața sa de a se ruga neîncetat. Desigur nu este un lucru facil, dar a ne aminti de Dumnezeu cât mai des, mai ales acum în perioada Postului Mare, este lucrul cel mai potrivit pentru purificarea noastră interioară”.
La final, Preasfinția Sa a îndemnat: „să nu fie rugăciunea noastră numai rugăciunea buzelor și să simțim cu inima ceea ce spunem pentru a primi în suflet harul lui Dumnezeu!”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2274, Ultimul acces: 2024-04-13 23:25:22