Micile seminte de la Taizé impotriva oprimarii saracilor si minoritatilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Micile semințe de la Taizé împotriva oprimării săracilor și minorităților

[2015-01-02]
"Nu căutăm succesul. Dar într-un moment în care lumea este străbătută de tensiuni, mulți tineri europeni ar vrea să fie purtători ai unei speranțe în locurile în care trăiesc. Întâlniri ca aceea de la Praga nu sunt scop în sine. Îi susțin pe tineri în această aspirație profundă a lor". Așa răspunde fratele Alois, superior al Comunității din Taizé, celui care îl întreabă despre secretul succesului întâlnirilor europene de la sfârșit de an organizate de comunitatea ecumenică întemeiată de fratele Roger Schutz. Și anul acesta treizeci de mii de tineri au ales să petreacă noaptea dintre ani în rugăciune, aflăm din relatarea publicată în traducere pe Ercis.ro.
Italienii sunt grupul cel mai numeros, urmați de polonezi și ucraineni; sunt catolici, ortodocși și protestanți împreună. Întâlnirea din acest an se desfășoară la Praga și este centrată pe chemarea lui Isus de a fi sare a pământului. "Isus", a subliniat fratele Alois, "nu spune: 'trebuie să fiți'. Ci pur și simplu: 'Voi sunteți sarea pământului'. Sarea nu este amestecată cu pământul omenirii. Cristos ne trimite pretutindeni să ducem vestea cea bună a iubirii lui Dumnezeu". Referitor la contribuția dată anul acesta de orașul Praga la întâlnire, a declarat: "Situația creștinilor în Republica Cehă ne face să reflectăm. Sunt aici o minoritate așa cum sunt în multe părți ale lumii și cum erau primii creștini. Ei sunt sarea pământului, nu caută puterea, nu impun societății propriile opinii, ci sunt umili artizani ai păcii și ai dreptății acolo unde trăiesc".
Legat de faptul că "sute tinerii europeni, mai ales francezi și englezi, care pleacă în Siria și se înrolează în ISIS", fenomen prin care "violența pare să aibă mai multă atracție decât iubirea", fratele Alois a explicat: "Plecarea acestor tineri reprezintă un fapt grav. Astăzi mulți tineri sunt neglijați, dezorientați, nu au loc de muncă, nici o perspectivă viitoare. Nu violența îi atrage, ci căutarea unui motiv care să dea sens vieții lor. Ceva pentru care să poată spune: 'Viața mea are o semnificație'. Așadar, întrebarea care ne asaltează este aceasta: cum să fim mai aproape de acești tineri dezorientați, cum să-i însoțim înainte ca ei să ia decizii irevocabile?"
"Tinerii astăzi în Europa călătoresc, învață limbi, le place să se întâlnească liber între tineri din diferite națiuni. Pentru o mai mare armonie în Europa, creștinii au o responsabilitate deoarece îl urmează pe Cristos care îi cheamă pe toți oamenii la unitate. Trebuie să înfruntăm provocări necunoscute: cum să intrăm pozitiv în globalizare fără ca acest proces să aibă drept consecință asuprirea celor mai săraci sau a minorităților? Acestea sunt întrebările care-i fascinează pe tineri și unii dintre ei sunt dispuși să-și pună în joc viața lor în acest tip de căutare a solidarității umane. Am vrea să susținem acest curent, chiar dacă este umil și uneori ascuns".
Întrebat dacă el crede cu adevărat că într-o lume cum este cea actuală mai există spațiu pentru speranță, a răspuns: "Aș vrea să aduc asupra viitorului o privire de încredere și pentru aceasta mă bazez pe tinerii mulți pe care-i primim la Taizé și sunt plini de speranță pentru viitor... Care poate să fie contribuția noastră, a creștinilor, pentru a trezi o speranță? Credința noastră este autentică numai în măsura în care se întrupează într-o fraternitate. Aceasta este inima mesajului evanghelic... Așadar să descoperim că fericirea nu se află în acel 'fiecare pentru sine', ci în solidaritatea dintre ființele umane. Probabil putem arunca doar mici semințe. Însă Dumnezeu a putut să se reveleze în istorie pentru că unele persoane - ca Avraam și Maria - au crezut că pentru El nimic nu era imposibil".
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4867, Ultimul acces: 2024-04-17 21:02:30