Papa Francisc: Magii ne invata sa ne pazim cu intelepciune credinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Magii ne învață să ne păzim cu înțelepciune credința

[2014-01-07]
Să căutăm Lumina lui Dumnezeu "cu luminile noastre mici" și să nu ne mulțumim cu o viață mediocră, a fost îndemnul central al predicii de la Liturghia cu care Papa Francisc a celebrat în dimineața zilei de luni, 6 ianuarie 2014, în Bazilica Vaticanului, solemnitatea Epifaniei. Papa i-a invitat pe credincioși la "viclenia" spirituală, care le-a permis Magilor să îl găsească și să îl adore pe Isus, evitând capcanele lui Irod.
La Epifanie, magii, "urmând o lumină, ei caută lumina. Steaua apărută pe cer aprinde în mintea lor și în inima lor o lumină care îi determină la căutarea marii Lumini a lui Cristos. Magii urmează cu fidelitate lumina aceea care îi pătrunde interior și îl întâlnesc pe Domnul. În acest parcurs al magilor din Răsărit este simbolizat destinul fiecărui om: viața noastră este un drum, iluminați de luminile care luminează drumul, pentru a găsi plinătatea adevărului și a iubirii, pe care noi creștinii o recunoaștem în Isus, lumina lumii. Și fiecare om, asemenea magilor, are la dispoziție două mari 'cărți' din care să scoată semnele pentru a se orienta în pelerinaj: cartea creației și cartea Sfintelor Scripturi. Important este să fim atenți, să veghem, să îl ascultăm pe Dumnezeu care vorbește."
Pontiful a îndemnat în special la "a asculta Evanghelia, a o citi, a o medita și a ne-o însuși ca hrană spirituală", pentru ca "să îl întâlnim pe Isus viu, să avem experiență cu El și cu iubirea Sa". Însă pe acest drum al căutării, se poate întâmpla să pierdem din vedere steaua, așa cum li s-a întâmplat magilor la Ierusalim. "Îndeosebi, lumina Sa este absentă în palatul regelui Irod: locuința aceea este întunecată, acolo domnește întunericul, neîncrederea, frica, invidia... Isus nu a venit să îl doboare pe el, sărman manechin, ci pe principele acestei lumi! Totuși, regele și consilierii săi simt cum se zdruncină temeliile puterii lor, se tem că sunt răsturnate regulile jocului, sunt demascate aparențele. O întreagă lume zidită pe dominare, pe succes, pe avere, pe corupție, este pusă în criză de un Prunc! Și Irod ajunge până acolo încât să ucidă pruncii... îi era frică și din cauza acestei frici a înnebunit".
Dacă "întunericul mondenității acelui palat" a împiedicat pentru un timp vederea stelei, îndepărtându-se de acea influență negativă, magii au depășit momentul periculos "pentru că au crezut în Scripturi, în cuvântul profeților care indica în Betleem locul nașterii lui Mesia. Astfel au scăpat de noaptea lumii, au reluat drumul spre Betleem și acolo au văzut din nou steaua". Papa Francisc a atras însă atenția asupra la ceea ce au făcut înțelepții veniți din Orient la întoarcerea lor acasă, atunci când au decis să nu treacă pe la palatul întunecat al lui Irod, ci să parcurgă un alt drum - asupra sfintei lor "viclenii", "acea istețime spirituală care ne permite să recunoaștem pericolele și să le evităm".
"Acești înțelepți veniți din Răsărit ne învață cum să nu cădem în cursele întunericului și cum să ne apărăm de obscuritatea care încearcă să învăluie viața noastră. Ei, cu această sfântă 'viclenie' au păzit credința. Și noi trebuie să păzim credința. A o păzi de acel întuneric. Dar, uneori, și un întuneric travestit în lumină! Pentru că diavolul, spune Sfântul Paul, se îmbracă precum un înger de lumină, uneori. Și aici este necesară sfânta 'viclenie', pentru a păzi credința, a o păzi de cântările sirenelor, care îți spun: 'Uite, astăzi trebuie să facem aceasta, cealaltă...' Însă credința este un har, este un dar. Nouă ne revine să o păzim cu această sfântă 'viclenie', cu rugăciunea, cu iubirea, cu caritatea."
Din comportamentul magilor, a arătat Papa Francisc, se mai poate învăța un alt aspect foarte instructiv: "să nu ne mulțumim cu o viață mediocră... ci să ne lăsăm mereu fascinați de ceea ce este bun, adevărat, frumos... de Dumnezeu, care este toate acestea în mod mereu mai mare! Și ne învață să nu ne lăsăm înșelați de aparențe, de ceea ce pentru lume este mare, înțelept, puternic. Nu trebuie să ne oprim acolo. Este necesar să păzim credința. În acest timp este atât de important acest lucru: să păzim credința. Trebuie să mergem dincolo, dincolo de întuneric, dincolo de fascinația sirenelor, dincolo de mondenitate, dincolo de atâtea modernități care există astăzi, să mergem spre Betleem, acolo unde, în simplitatea unei case din periferie, între o mamă și un tată plini de iubire și de credință, strălucește Soarele răsărit din înălțime, Regele universului. După exemplul magilor, cu luminile noastre mici, să căutăm Lumina și să păzim credința."
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1187, Ultimul acces: 2024-05-02 15:04:27