Slujba de pomenire la Iasi pentru cei care au realizat Unirea Principatelor din anul 1859 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă de pomenire la Iași pentru cei care au realizat Unirea Principatelor din anul 1859

[2011-01-20]
Un grup de vârstnici de la Căminul de bătrâni “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Copou, au marcat astăzi, 20 ianuarie, printr-un pelerinaj, 152 de ani de la Marea Unire de la 1859. La Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” – Bucium a fost oficiată o slujbă de Parastas.
Excursia culturală a fost organizată pe traseul Mănăstirea Vlădiceni - Mănăstirea Cetățuia - Mănăstirea Hlincea - Mănăstirea Bârnova - Crucea din localitatea Păun - Mănăstirea Bucium - Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Bucium, pentru un grup de vârstnici de la Căminul de bătrâni “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Copou. La Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” a fost oficiată o slujbă de Parastas pentru făptuitorii Unirii de la 1859. Bătrânii de la Căminul din Copou au ținut steaguri în mâini pe parcursul Parastasului, săvârșit de părintele paroh Dumitru Carp și părintele Constantin Ipatov, misionar de caritate la Căminul „Sfânta Parascheva” din cartierul ieșean Copou.
Părintele paroh Dumitru Carp a amintit în cuvântul de la final, faptul că în cimitirul Parohiei “Pogorârea Sfântului Duh” – Bucium au fost înmormântați peste 150 de eroi care au luptat pentru apărarea țării, în cinstea cărora a fost ridicat un monument. În același timp, părintele paroh a vorbit și despre istoria Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh”.
“Să nu uităm că suntem creștini, să nu uităm să ne iubim neamul, să nu uităm că Buciumul este o vatră de cultură și de civilizație care ne aduce aminte de Plopii fără soț, de Mihai Eminescu, de Teodor Paladi, care a avut o casă memorială care a fost distrusă. Să nu uităm ca până acum câțiva ani în parohia noastră a trăit doamna Micle, o nepoată de-a Vernonicăi Micle. Să nu uităm că fiecare colțișor din Bucium ne aduce aminte de istoria și cultura neamului nostru”, a spus părintele paroh Dumitru Carp.
În casa socială a Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” – Bucium au fost susținute mai multe alocuțiuni de profesori și istorici care au evocat momentul de la 24 ianuarie 1859.
“I-am cinstit pe unioniști pentru că trebuie să fim recunoscători. Acțiunea de astăzi este organizată în cadrul mai multor manifestări ale Cenacului “Castanul Unirii”. La inițiativa și sub îndrumarea prof. univ. Leocov Mandache, președintele cenaclului, a reînviat prin înființarea asociației spiritul de comuniune cu oamenii, cu natura și cu pământul țării noastre pe care strămoșii noștri l-au sfințit prin jertfe. Bătrânii de la Căminul ‘Sfânta Parascheva’ din Copou sunt și membri ai cenaclului și de aceea au participat la acest pelerinaj”, a declarat Valentin Pânzaru, membru al Cenacului „Castanul Unirii”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1026, Ultimul acces: 2024-05-17 05:52:20