Slujba arhiereasca in Parohia Carasau din Protopopiatul Tinca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă arhierească în Parohia Cărăsău din Protopopiatul Tinca

[2011-01-19]
În Duminica a XXIX-a după Rusalii, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din Protopopiatul Tinca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 13 preoți și trei diaconi, în biserica cu hramul 'Pogorârea Duhului Sfânt' din Parohia Cărăsău, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Satul Cărăsău este situat în Depresiunea Șoimi-Tinca, pe valea mijlocie a Crișului Repede, în partea sud-estică a județului Bihor. Este atestat documentar în anul 1371, iar numele său, 'Cărăsău', provine din slavona veche și înseamnă Vale Neagră, cu înțeles de Vale Seacă, deoarece toate văile care-i brăzdează hotarul sunt lipsite de izvoare.
Până în prezent se știe că au existat în localitate patru biserici. Despre cea dintâi se spune că ar fi ars în pârjolul turcesc de la anul 1598. Pe locul acesteia, la 1769 s-a ridicat o altă biserică, în locul numit Dealul Bisericii. Acest sfânt lăcaș se afla în Cărăsăul de Jos, fiind înconjurat de cimitirul satului.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea s-a construit a treia biserică, tot din lemn, pe vatra actualei biserici. Aceasta avea formă de navă cu tindă și naos, iar altarul era obișnuit. În anul 1888 a fost renovată de meșterii din sat. În 1938 a fost declarată monument istoric, dar în anul 1952, în timpul regimului comunist, s-a dat 'aprobarea' să fie demolată, neavând 'prea mare importanță istorică'. În anul 1953 se ridică actuala biserică, din piatră și cărămidă, prin munca brațelor sătenilor păstoriți la acea vreme de părintele Alexandru Motoc.
În prezent, Parohia Cărăsău numără 270 de credincioși ortodocși păstoriți de vrednicul părinte Aurelian Sotoc, care, de puțină vreme, a fost numit în funcția de secretar al Protopopiatului Ortodox Tinca.
'Lepra, tipar al păcatului'
La prima vizită pastorală în această parohie, Preasfințitul Sofronie a fost întâmpinat cu mare cinste, în sunetul clopotelor, de un frumos sobor de preoți și diaconi, bărbați cu prapori și o mulțime impresionantă de credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, imediat după citirea fragmentului scripturistic duminical, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a tălmăcit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, ce a relatat vindecarea celor zece leproși, arătând că 'Sfinții Părinți ai Bisericii, impresionați fiind de felul în care arătau bolnavii de lepră și văzând cât de mult desfigurează pe om această boală cumplită, au comparat păcatul cu lepra. Și așa cum lepra desfigurează chipul omului, mutilând trupul său, la fel păcatul desfigurează sufletul omului. Așadar, a fost socotită de Sfinții Părinți ca și tipar al păcatului, asemănând lepra cu păcatul, iar vindecarea de lepră cu vindecarea de păcate. În felul acesta, Îl vedem pe Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit nu doar ca Cel care îi vindecă pe cei zece bolnavi de lepră, ci ca Cel care vine să îl vindece pe om, pe Adam, de lepra păcatului. Indubitabil, înțelegem că Dumnezeu Îl trimite pe Fiul Său în lume ca să restaureze chipul lui Dumnezeu în om'.
'Recunoștința, floare rară'
În continuare, Preasfințitul Sofronie a arătat că 'dintre cei zece vindecați, un singur om își arată recunoștința pentru că asupra sa s-a săvârșit o minune. Din păcate, dacă ne uităm în întreaga istorie a omenirii vedem că, într-adevăr, recunoștința este o floare foarte, foarte rară. Recunoștința pentru cel care ți-a făcut bine, pentru bunătățile și binecuvântările primite de la Dumnezeu se arată a fi din ce în ce mai puțină în lume și în vremurile noastre la fel ca și în vremurile de dinainte'.
Într-o astfel de lume, 'îndemnul este ca să luăm bine seama ca măcar noi, cei care venim la Biserică, cei care cercetăm Sfânta Biserică zilnic, duminica și în sărbători, să încercăm necontenit să ne arătăm recunoștința față de Bunul Dumnezeu pentru vindecările pe care necontenit le revarsă asupra noastră prin Sfânta Biserică, începând cu Taina Sfântului Botez, când ne curățește de lepra omului vechi, de greșelile celui dintâi Adam', a mai arătat ierarhul Oradiei.
În concluzie, 'acestea trebuie să le înțelegem din pericopa evanghelică ce am auzit-o: că păcatul nu este altceva decât o lepră, adică o boală care desfigurează, că singura putere în cer și pe pământ în stare să ne vindece, să ne curețe de lepra păcatului este puterea lui Dumnezeu'.
Frumusețea bisericii, oglindă a frumuseții sufletești
În cadrul slujbei, Preasfințitul Sofronie a hirotonit pe teologul Romi Nicolae Abrudan întru diacon misionar pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil' din Parohia Petid. Părintele Vasile Popa, protopopul Tincăi, a adresat, în numele preoților din Protopopiatul Tinca, un cuvânt de bun-venit chiriarhului Oradiei și a făcut o scurtă prezentare a Parohiei Cărăsău. Părintele paroh Aurelian Sotoc, în cuvântul său, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile ce le-a revărsat peste această comunitate, Preasfinției Sale, pentru osteneală, iar credincioșilor, pentru dragostea și susținerea arătată. În final, ierarhul Oradiei i-a felicitat pe toți credincioșii pentru frumoasa și monumentala biserică a satului, subliniind că frumusețea lăcașului de cult vorbește limpede despre frumusețea sufletească a puținilor, dar jertfitorilor credincioși ai parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3677, Ultimul acces: 2024-05-01 02:23:51