O poveste adevarata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O poveste adevarata

[2011-01-21]
Dragi prieteni,

aș vrea să cunoaștem povestea primului viețaș al României democratice pus în libertate. Pentru că am stat ani la rând, (poate nu atât cât ar fi trebuit), lângă el, am încercat să îi iau un interviu cu privire la viața lui. Așadar, Valentin, te rog să ne spui câte ceva depre tine…

Mă numesc Pascariu Valentin și sunt născut în Com. Voinești, Jud. Iași la 26 Iulie 1968. Părinții mei, Vasile și Maria și-au construit o căsuță în localitatea Bogdănești unde mi-am petrecut primii ai din viață.

Cum a fost copilăria ta?

De la vârsta de 11 ani am rămas fără tată… Copilăria și mai ales tinerețea, nu a fost ușoară. Nu e ușor să trăiești fără tată când ești copil, când ai nevoie de protecție… Cel mai dureros este că le-am trăit departe de Dumnezeu, într-un anturaj în care alcoolul și tutunul erau pe primul loc și care în cele din urmă m-au dus… departe de toti. Eram departe de Dumnezeu dar am ajuns departe și de familie și de prieteni.

Ce s-a întrâmplat mai concret?

Mi-e rușine de ce o să vă povestesc dar, sunt lucrui reale pe care nu le pot ascunde. La vârsta de 21 de ani, diavolul mi-a sucit mințile prin alcool și… m-a târât în cea mai de jos mocirlă a păcatului, provocându-mă să iau viața la doi vecini de-ai mei.

De regulă, oridecâte ori discut cu o persoană privată de libertate, aceasta încearcă să scuze sau să motiveze fapta sau faptele săvârșite. Tu, ce ai de spus?

Sigur că, moștenim această înclinație încă de la Adam de a ne motiva cumva faptele dar, nu am curajul, nu îndrăznesc să aduc victimelor mele vreo acuzație. Încă simt vina asupra mea chiar dacă sunt conștient și cred din toată inima că prin sângele Mântuitorului nostru care a curs pe dealul Golgotei și eu pot fi iertat.

Ce s-a întâmplat apoi? Ai fost arestat?

Da, am fost arestat, judecat și condamnat la închisoare pe viață. Impactul condamnării a fost foarte dur pentru mine. Eram un tânăr, debusolat, iresponsabil, fără nici un plan de viitor. Mi-am analizat… spița neamului și după părerea mea urma ca să petrec între 80 și 90 de ani după gratii. Iar acest gând m-a terminat pur și simplu. Timp de 13 zile am fost ca în comă sau transă, eram… dar nu eram, nu gândeam, nu realizam ce este cu mine… iar după ce mi-am revenit, am realizat că nu pedeapsa în sine era cea mai mare tragedie ci faptul că, luasem viața la doi semeni ai mei. Dumnezeu le dăruise viața iar eu fusesem săgeata din arcul diavolului care le-a luat viața…

Aceasta a fost singura remușcare pe care ai simțit-o sau ai simțit și alte remușcări?

Tocmai asta voiam să subliniez… Dincolo de durerea faptului că luasem viața la două persoane, lucru care nu se mai putea remedia nicidecum, durerea mea cea mai mare era alta. Toți cei din jurul meu mă considerau un monstru. Toți, și pe bună dreptate îmi vorbeau urât, se purtau urât și nu am ce să le reproșez pentru că poate și eu aș fi avut aceeași purtare dacă aș fi fost în locul lor. Dar, în acele momente, am început să mă întreb la modul cel mai serios: oare, chiar sunt un monstru? Să aiba dreptate societatea când în dreptul meu pune această etichetă? Doar la atât s-a rezumat viața mea? E posibil să pot primi oare cândva iertare? Va fi posibil să mi se ofere cumva o a doua șansă? Și dacă da, voi ști eu să o valorific, să profit de ea?

Valentin, ai găsit pe cineva dispus să te asculte? Să discuți aceste frământări ale tale?

Din păcate, nu… Nimeni nu avea timp pentru un criminal… Ei bine, aceste gânduri, aceste întrebări, neavând cu cine să le… discut, de la cine să aflu răspunsuri au început să-mi provoace coșmaruri. Urâte, dureroase, de nedescris. Coșmaruri care se accentuau de la o zi la alta. Gândiți-vă, eram un tânăr totuși. La vârsta mea, toți tinerii au vise frumoase, realizări frumoase iar eu… singurul lucru pe care îl aveam și îl conștientizam erau cătușele de la mâini și lanțurile de la picioare.

Cât timp le purtai, le aveai pe tine?

Destul de mult timp, non stop le purtam. Și la toaletă, și la culcare, mereu și peste tot.

Am înțeles. Totuși, te-ai lăsat biruit de coșmaruri sau ai mai încercat să găsești o rezolvare, cumva? Cel puțin parțială a durerilor tale?

Sigur că da… eram în stare să fac orice mi s-ar fi cerut să scap nu de pedeapsă ci de povara păcatului făptuit. Și, am apelat și la cel care, poate, ar fi trebuit să mă caute el pe mine, păcătosul. Am apelat la cel care ar fi trebuit să îmi vorbească de Dumnezeu dar… în loc să aflu alinare mi s-a spus clar și categoric că, în urma faptei mele, șapte ani de zile nu mai am trecere în ochii lui Dumnezeu, nu am voie să mă spovedesc sau să mă împărtășesc… Înțelegeți? A doua condamnare…

Cred că… ți-a fost destul de greu…

Nu doar greu. Simțeam atunci că, chiar îmi este imposibil să trăiesc. Pe de o parte, remușcările și coșmarurile, pe de altă parte, vestea că Dumnezeu și-a întors fața de la mine pentru șapte ani, cătușe și lanțuri la mâini și picioare. Ce rost mai are viața mea? Pentru ce să mai trăiesc? Ca să scap de coșmaruri, îmi făceam rost de medicamente pe care luam cu pumnul ca să nu dorm noaptea, să stau cât mai mult timp treaz… dar… nici asta nu era bine… Mă vedeam deja o… arătanie de om trăind la un ospiciu… În cele din urmă, am îndrăzint să strig la acel Dumnezeu care, așa cum mi se spusese își întorsese fața de la mine. Îmi aminteam cum, atunci când greșeam cu ceva, și am greșit mult, mama, în ciuda pedepsei administrate, totuși, mă ierta, mă primea în casă… nu mă izgonea… Oare, îmi spuneam, Tatăl nostru ceresc să se poarte altfel decât mama mea?

Și, care au fost efectele strigătelor tale?

Nu știu dacă pentru mine special, dar sunt convins că și pentru mine, Dumnezeu a făcut o minune. Era la ceva timp după Revoluția din România, și Dumnezeu a deschis porțile închisorilor pentru ca voluntari ai Serviciului Umanitar pentru Penitenciare să vină lângă noi, să discute cu noi, să ne încurajeze și mai mult, să ne vorbească de Dumnezeu. Știi, e greu să îți închipui dacă nu ai trecut pe aici, ce înseamnă să ți se spună că Dumnezeu și-a întors fața de la tine pentru șapte ani și apoi să vină cineva la tine și să îți citeasc㠖 parcă cunoscându-ți gândurile, din Biblie că Dumnezeu te iubește cu o iubire veșnică, veșnică, și îți păstrează bunătatea Lui… Sau, ți-am spus că făceam o analogie între iubirea mamei și a lui Dumnezeu. Și, să ți se citească, tocmai atunci când te întrebai cum este, că chiar dacă o mamă își poate uita copilul ei, Dumnezeu, nu mă va uita niciodată…

Ce au însemnat aceste cuvinte ale Scripturii pentru tine?

E greu de explicat ce am putut trăi în acele momente. Cuvintele citite din Scriptură, din Biblie, m-au bulversat, mi-au întors viața pe dos… Nu știam ce să cred… E adevărat ce ne citește omul ăsta sau nu?… Nu cumva vrea doar să ne… anestezieze cu încurajări nereale? Trăiam cele mai contradictorii sentimente. Pe de o parte începeam să încerc să cred că… nu e totul pierdut, în timp ce parcă la urechile mele cineva îmi șoptea: „Nu te îmbăta cu apă chioară…Uiți cine ești? Acum ești un număr, nici măcar o persoană.” ( Așa ne strigau gardienii…deținutul numărul…la apel…). Iar când în final ni s-a citit frumosul text de aur prin are am aflat că Dumnezeu vrea ca nimeni să nu moară, să nu piară ci toți cei ce cred în El să aibă viață veșnică… a umplut paharul stors al inimii mele și mi-a dat curaj să sper.

Îți mai amintești care au fost oamenii prin care Dumnezeu a lucrat în viața ta?

Crezi că asta se poate uita vreodată? Primul om de care s-a folosit Dumnezeu pentru a ajunge la inima mea a fost pastorul Constantin Popescu care mi-a oferit și prima Biblie.

Cât valorează o Biblie pentru o persoană privată de libertate.?

Atunci era o avere. Și astăzi este la fel. Gândește-te că erau primele Biblii ce ajungeau în mâna unui condamnat. Erau primele raze de speranță pe care Dumnezeu le trimitea în celulele și inimile noastre întunecate. Cine avea o Biblie… era mare atunci. Iar pentru omul sincer și dornic de a descoperi voia lui Dumnezeu, chiar dacă cineva plătește o sumă pe ea, pentru cel de după gratii valoarea ei este de nedescris. De aceea îndrăznesc să vă rog, nu fiți zgârciți, puneți Biblia în mâna celor condamnați. Sigur că unii, nu le vor prețui, le vor vinde pe țigări sau alimente, dar oricum Cartea asta va ajunge în mâna unuia care suspină și geme după răspunsuri de la Dumnezeu. Dacă pastorul Popescu m-ar fi catalogat cum au făcut alții spunând: „ ăsta este un monstru, este un criminal, nu are nevoie de Biblie” astăzi fie nu mai eram în viață, fie eram o epavă…

Cum a evoluat viața ta din momentul întâlnirii tale cu Dumnezeu?

Pastorul Popescu m-a îndemnat să scriu o scrisoare familiei pe care am îndurerat-o prin cele făcute de mine. Nu îmi trecuse prin minte să fac așa ceva. Dar, am ascultat și am scris. Mi-am cerut iertare pentru nelegiuirea mea și îmi exprimam regretul. Ei bine, începând cu momentul în care am pus scrisoarea la cutia poștală, Dumnezeu a făcut o altă minune în viața mea. Mi-a luat coșmarurile și am început încet încet, să dorm liniștit. De ce? Atunci nu găseam răspuns. Acum știu că Dumnezeu voia să mâ învețe lucruri minunate dar pentru asta aveam nevoie de liniște, de pace și de o minte clară. Și Îi mulțumesc pentru încrederea acordată atunci, când mi-a fost cel mai greu, imposibil aproape.

Au mai fost și alți oameni prin care Dumnezeu S-a apropiat de tine?

Sigur că da. Nu pot uita familia Moț și familia Șerban din Craiova, familia Scarlat din Peretu, familia Anton din Bacău, Eugen Baciu, Titel Bâlbâie și mulți alții ( sper să nu se supere că nu-i amintesc aici pe toți că mi-ar lua…o pagină poate). Prin acești oameni simpli dar plini de dragostea lui Dumnezeu, care au avut curajul de a se apropia de noi, de mine – un criminal, prin faptul că s-au purtat cu mine ca și cum aș fi fost copilul lor, și chiar mă consider un copil al lor, prin răspunsurile lor Biblice și viața lor practică Dumnezeu M-a provocat la o altă viață.

Ce fel de viață? La ce te referi?

Ei bine, am înțeles că trebuie să fac schimbări majore în viața mea de dragul Celui care mă iubește. Am renunțat la tutun, la alcool, la vorbirea ușuratică, la minciună și la multe altele.

Ți-a fost ușor să faci aceste schimbări în viața ta?

Cu toții știm că nu e ușor. Mai ales pentru mine având în vedere mediul în care mă găseam. Vrăjmașul ( diavolul) a început și el lupta cu mine, pe toate căile și chiar prin cel mai bun prieten al meu. Dar Îi mulțumesc încă odată lui Dumnezeu că a fost dispus să stea lângă mine, acolo, în celula mea și că am avut oameni care mi-au oferit umărul lor pe care să plâng, sfat, ajutor și hrană. Și spirituală dar și fizică. Din punctul de vedere al hranei și atunci și acum este greu să supraviețuiești ascultând în totul de cerințele lui Dumnezeu. Și voi știți foarte bine la ce mă refer.

Am înțeles. Nu ai terminat… lista ca să zic așa cu cei care ți-au fost alături…

Așa este…Îmi amintesc cum într-o zi am fost vizitați de Richard Blend, Lucian Cristescu, Nicu Butoi și fostul Director al DGP, Dl. General Chis. Și oamenii aceștia și-au pus amprenta pe viața mea prin sfaturile și încurajările lor.

Care a fost cea mai furmoasă zi petrecută după gratii și de ce?

Grea întrebare…. Sincer să fiu, fiecare zi petrecută alături de Dumnezeu a fost frumoasă chiar dacă au fost lupte și încercări iar atmosfera ca să zic așa… sumbră. Dar poate, tocmai în asta constă uneori frumusețea unei zile sau a unei relații. Dar, dacă ar fi să menționez o zi anume, cred că au fost trei sau poate chiar mai multe. Prima însă, nu pot să uit, îți aduci aminte? Era cred în anul 2006 când m-ai strâns în brațe, m-ai sărutat și mi-ai spus, prin credință, cred: „ Valentine, într-o zi te voi lua și te voi duce acasă.” Deși teoretic lucrul acesta era imposibil. Ca un condamnat pe viață să iasă în oraș, să părăsească locul de detenție, era o absurditate. Dar, amintindu-mi de minunile pe care Dumnezeu le-a făcut în viața mea până atunci, în inima mea a început să încolțească sămânța speranței. Aceasta a fost prima zi deosebită. Faptul că mi-ai sădit în inima mea posibilitatea trăirii ca om liber. Sigur, speram doar la o învoire, nicidecum la eliberare totală, dar și învoirea era o minune pentru mine.

S-au concretizat speranțele și așteptările tale?

Ce bun este Dumnezeu. La nici un an după ce mi-ai spus acele cuvinte, prin strădaniile voastre dar și intervenția lui Dumnezeu am putut beneficia de o zi învoire în oraș. Oameni buni, realizați minunea? Eram primul condamnat pe viață care beneficiază de învoire în oraș. Fără pază specială, fără lanțuri și cătușe… Doar un gardian și… tu. Asta da minune.

Pentru cine nu știe, spune-ne în ce parc, restaurant sau… unde ai mers în acea zi?

Nuuuuu. A fost a doua zi frumoasă din viața mea, ca ordine nu ca valoare. A fost ziua în care, am înmormântat tot trecutul meu păcătos și am fost înviat la o viață nouă în Isus Hristos. A fost ziua în care am pecetluit decizia mea de a asculta toată viața de Dumnezeu și numai de El. A fost ziua botezului meu. O zi pe care nu o voi uita niciodată.

Spune-ne cum a fost?

Superb! Ți-ai ținut promisiunea și ai venit la penitenciar și m-ai luat cu mașina. La poarta penitenciarului am fost așteptat de unii din cei menționați mai sus care au venit tocmai din capătul celălalt al țării pentru a fi alături de mine în prima zi de libertate fizică ( spiritual Dumnezeu mă liberase de mulți ani). Apoi, am mes la Biserică unde am strâns-o pe mama în brațe… după mulți, mulți ani. Am plâns de bucurie când am văzut atâția oameni care mi-au întins mâna, care m-au îmbrățișat care m-au sărutat, care mi-au oferit, alături de Dumnezeu o a doua șansă. A fost extraordinar.

Dar a trecut acea zi…

Așa este. La finalul acelei zile, așa cum am promis amândoi, am mers înapoi la penitenciar cu brațele pline de flori pe care le-am oferit apoi celor cu care m-am întâlnit. Dar clipele acelea petrecute alături de voi frații mei, au fost o nouă provocare pentru mine. Să visez frumos la o altă zi. O zi în care, să pot ieși pe poarta penitenciarului pentru totdeauna liber. Și, din nou mulțumesc lui Dumnezeu că a adus și această zi în viața mea. După mai bine de 21 de ani petrecuți în penitenciar, cu o condamnare pe viață, datorită intervenției Harului lui Dumnezeu în viața mea, datorită puterii Lui de transformare, a venit și ziua mult visată. A fost a treia zi frumoasă din viața mea, în care din nou ți-ai ținut promisiunea și m-ai luat cu mașina spre casă. Ne-am oprit la Biserică în Iași pentru că simțeam dorința de a fi cât mai aproape de Dumnezeu și de frații mei chiar din primele clipe ale libertății mele. Apoi am mers acasă unde, mi-am găsit măicuța așteptându-mă cu lacrimi în ochi și inima deschisă.

Valentin, ce sfat ai da voluntarilor SUP în final?

Oh, nu sunt în măsură să dau eu sfaturi, dar, ca unul care am stat atâția ani acolo, vreau să vă rog să mă primiți și pe mine în rândul vostru, și, să nu vă descurajați niciodată. Dumnezeu v-a chemat la o lucrare grea dar frumoasă, la o lucrare deosebită aceea de a întinde o mână de ajutor celor pe care societatea din păcate îi închide doar după ziduri și gratii groase. Dar, acolo, după acele gratii sunt suflete prețioase care merită o nouă șansă. Poate voi nu realizați cât de mult prețuiește pentru unul de acolo, un pix, un caiet, o carte, o Biblie, o haină sau ceva de mâncare, cât de mult prețuiește ceea ce voi deja știu că faceți, să mergi la familia lui acasă, la copii care de cele mai multe ori sunt în prag de risc neavând nici ce avem noi acolo, după gratii. Chiar dacă unii vă vor dezamăgi prin purtarea lor după eliberare, nu vă descurajați. Mergeți mai departe.

Valentin, am o ultimă întrebare pentru tine. Ești un om liber. Dumnezeu ți-a oferit o a doua șansă. Care sunt așteptările tale de la tine, de la Dumnezeu și de la societate?

Sigur că îmi doresc din toată inima să nu spulber încrederea celor ce mi-au acordat această șansă. Îmi doresc și mă rog să nu-L dezamăgesc pe Dumnezeu trăind o viață de deplină ascultare de El. Îmi doresc să nu dezamăgesc pe cei care la penitenciar au spus da liberării mele, sau părinții sau pe voi cei care ați stat mereu alături de mine. Îmi doresc să mă pot reintegra în societate să îmi întemeiez o familie în care dragostea și Dumnezeu să domnească.

De la Dumnezeu… nu am așteptări. Cred că El are așteptări de la mine acum, mai mult ca oricând. Îndrăznesc să Îl rog numai să nu mă lase în propriile mele puteri. Să fie alături de mine la fiecare pas pe care îl voi face și să îmi dea putere să ascult și mai ales să trăiesc ce îmi va cere.

De la societate? Sper ca măcar unii să mă poată considera – pentru început – un om normal, să îmi ofere șansa reintegrării mele. Sper să nu fiu lăsat singur.

Dragi prieteni, aceasta este povestea primului viețaș al României democratice care a ajuns liber. Sigur că, e foarte ușor să comentăm, să acuzăm sau să aruncăm cu piatra dar, să nu uităm cuvintele Mântuitorului nostru:
1. „ Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra în ea (el)”. Ioan 8.7

2. „ Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția care v-a fost pregătită de la întemeierea lumi, căci am fost…în temniță și ați venit pe la Mine”.

Reporter de ocazie, Mihai Enea, Director SUP Moldova

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1053, Ultimul acces: 2024-05-17 04:38:36