CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2010-02-06]
APEL. Cartea de IMNURI – Cartea NOASTRĂ de Cântări

Prin bunăvoința fratelui Lucian Mihăilescu, am afișat câteva luni în urmă la rubrica aceasta, numită CÂTE CEVA – pe care INTERCERUL o găzduiește voluntar – un scurt comentariu intitulat S.O.S. Cartea de Imnuri – Cartea NOASTRĂ de Cântări. Cu ironie sau cu milă de mine – răspunsul din partea publicului a fost că îmbunătățirea printr-o altă ediție a Cărții de Cântări nu se va face niciodată, aluzie la “naivitatea” cât și la “incompetența” mea datorit㠓neputinței” de a vedea lucrurile “la zi”. În mine însumi am acceptat și nu. Am acceptat cele referitoare la mine ca persoană, limitele de tot felul fiind reale și nu am acceptat cele referitoare la mine ca idee în legătură cu Cartea. Am revăzut S.O.S. de atunci și nu am găsit nimic greșit în el, poate doar “îndrăzneala” de a-l pune public, îndrăzneală, care să recunosc m-a luat și pe mine prin surprindere.

Dar să nu pierdem timpul. Se va face o ediție a Cărții de Cântări unitară, adică pentru toată frățietatea de Limbă Română. Desigur nu se întâmplă datorită S.O.S. de care am vorbit mai sus. Mai bine că nu, și de altfel nici nu se cuvenea și nici nu se putea ca din cauza lui. Poate este iarăși o îndrăzneală să numesc aceste rânduri APEL, dar treceți-mi cu vederea acest lucru și nu mă certați prea tare.

Domnul a găsit cu cale să avem acum la Conducerea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România – GENERAȚIA de dintre GENERAȚII – adică exact ceea ce trebuie pentru întâmpinarea Lui în venirea de a doua oară, după cum generațiile trebuiau să fie unite în generația de la prima Lui venire. Să ne strângem în jurul ei și în această privință a Cărții de Cântări, pe care o plănuiește. Nu mă îndoiesc de “participare” la această lucrare grea din toate punctele de vedere, ci mi-e teamă de “spiritul” acestei participări. Deși modern, aș folosi pentru această situație termenul “PRIORITATE”. Imposibil de făcut ceva DESĂVÂRȘIT pe lumea noastră, dar a-l face CÂT se POATE de BINE, este înțelept. Cu privire la “prioritate”, Domnul zice: “Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra”. Odată stabilit scopul Cărții de Cântări – de dat slavă lui Dumnezeu – detaliile se vor ordona singure, cuminți, natural, înțelegerile diferite nu vor degenera în “dispute”, iar frustrările de opinie nu se vor transforma în “proteste”, ci vor face părtășie frățească. Dacă aș numi această lucrare “drumul spre Cartea de Cântări”, cel mai bun sfat biblic ar fi “să nu vă certați pe drum”, pe acest drum spre Carte.

Refuz să cred imaginea de comparație – care mi se tot vâră sub priviri – România – revoluția 1989 , eliminarea celui ce a dictat, dar puterea luată de oamenii lui, iar țara rămasă tot așa, dacă nu mai rău. Adică, cel ce a dictat Cartea de Cântări 2006, (dacă a fost vreunul), eliminat de la participare prin revoluție necăjită, dar oamenii lui preluând același sistem spre o Carte care va fi tot așa, dacă nu mai dificilă. Următoarea Carte de Cântări nu ar trebui să fie (în înțelegerea mea) o COSMETIZARE a Cărții 2006 ci o reluare de la capăt a întregii structuri de cântece și de cântat “lucruri vechi și lucruri noi” dintr-un singur tezaur spre aceeași Carte.

Mutarea ponderei de pe “expert” pe “slujitor”, cu toată încărcătura de expertiză, ar fi foarte benefică în această situație. Este ceea ce aminteam alte dăți, așa zisa “cumințenie academică”. Nu este vorba de implicarea “neștiinței” sau “nepriceperii”, ci de folosirea priceperii cu înțelepciune, nu atât printr-o corectitudine tehnică, cât printr-o simplitate de substanță profund necesară spiritual. În fapt, Cartea de Cântări care urmează nu este doar un test al pregătirii scolastice în muzică și literatură, ci mai ales un test al pregătirii de credință. Nu e nici o zbatere dezbatere între diferitele stiluri, ci promovarea de trăiri spirituale autentice.

Cumva, Cartea de Cântări – din punct de vedere Cartea Noastr㠖 se aseamănă cu Biblia, adică ACEEAȘI a TUTUROR. Dacă ar trebui ca FIECARE să facă o Carte de Cântări, ar fi mult mai ușor. O Carte făcută DE MAI MULȚI, cumva de TOȚI, care să fie și unitară și egală a tuturor ca beneficiu, este produsul cel mai greu de realizat, dar cu atât mai frumos de lucrat la el. Biblia este Cuvântul Domnului pentru toți, orice fel am fi. Ne putem închipui o CARTE de CÂNTĂRI despre care să spunem că este “a NOASTRÔ? Dacă da, suntem pe drumul bun.

Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1221, Ultimul acces: 2024-05-17 16:25:33