Presa romaneasca de la Ion Zubascu la Mirela Corlatan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Presa românească de la Ion Zubașcu la Mirela Corlățan

[2010-02-01]
de Ion Alexandru Mizgan
Valul de simpatie și înțelegere manifestat față de Biserică imediat după evenimentele din decembrie 1989 nu a durat prea mult. La câțiva ani după recâștigarea libertății, pentru unii jurnaliști și oameni de cultură, Biserica Ortodoxă a devenit o adevărată sperietoare și un adevărat pericol public. O întreagă pleiadă de jurnaliști și intelectuali au decretat Biserica Ortodoxă drept țap ispășitor pentru toate neîmplinirile nației și principalul obstacol în drumul României spre Europa. Este suficient să amintim doar cîteva nume în acest sens: Mircea Dinescu, Florin Călinescu, Gabriel Andreescu, Gabriela Adameșteanu, Cornel Nistorescu, Petre Mihai Băcanu, Andrei Cornea, Max Bănuș, Cristian Tudor Popescu, Alina Mungiu Pippidi, Cristian Preda etc.
La atacurile sporadice la adresa Bisericii Ortodoxe, începând cu anul 1996, în mod special, cotidianul România Liberă, prin ex-folkistul cenaclului Flacăra, Ion Zubașcu, a demarat o serie de atacuri furibunde la adresa Bisericii Ortodoxe, toată mascarada fiind denumită de oamenii onești din presă drept acțiunea „ZUBAȘCIADA”. Una este critica obiectivă la adresa Bisericii, pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții, și alta este diversiunea și calomnia. Deși neduși la Biserică, detractorii Ortodoxiei știu că cea mai eficientă strategie este atacul la adresa păstorilor sufletești: ”Bate-voi păstorul și se vor risipi oile turmei” (Matei, 26,31). Evident că spiritul critic nu poate lipsi nici din viața Bisericii. Criticismul devenit însă program, demolare cu bună știință și diversiune, asta e cu totul altceva. O bună parte a presei românești a acționat împotriva Bisericii Ortodoxe prin violarea celor mai elementare norme ale democrației, printr-o grosolană încălcare a deontologiei presei. Acest fapt a fost sesizat de mai mulți intelectuali și ziariști la acea vreme. Teodor Baconsky, spre exemplu, atrăgea atenția că societatea românească nu trebuie să se teamă de Biserică, ci mai degrabă trebuie să se îngrijoreze de agresivul fundamentalism al laicității, adică de suma acelor ticuri euro-comuniste care caută să legitimeze ateismul pe seama democrației și în numele drepturilor omului. Scriitorul Alexandru Horia remarca și el agresivitatea cu care este tratată Biserica Ortodoxă în societatea românească contemporană, arătând că de la atacurile rafinate ale intelectualilor liber cugetători, până la impulsurile banditești ale unor neisprăviți, războiul dus împotriva Bisericii este astăzi concertat și trebuie să ne pună serios pe gânduri. Aceste constatări din urmă cu mai bine de zece ani ale celor doi intelectuali s-au împlinit cu vârf și îndesat. Atacurile mârșave la adresa Bisericii au întrecut cu mult simplele acte de tip banditesc, semănând din ce în ce mai mult cu cele ale mafiei și crimei organizate.
Campania antiortodoxă demarată de cotidianul România Liberă prin Ion Zubașcu a fost continuată apoi de Evenimentul zilei în vremea când la cârma ziarului se afla fostul gazetar comunist Cornel Nistorescu. Ofensiva antiortodoxă a fost dusă la apogeu de geniile jurnalismului românesc de la Academia Cațavencu: Mircea Toma, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar, Cornel Ivanciuc & compania. A urmat apoi epoca recentă a bloggerilor de la Cotidianul lui Sorin Ovidiu Vântu, între aceștia regăsindu-se monștrii sacri de la Academia Cațavencu la care s-au adăugat nume noi gen Costi Rogozanu, Alin Fumurescu, Cristian Pătrășconiu, Eugen Istodor, Pavel Lucescu și... Mirela Corlățan.
Un nou val de ură și ostilitate față de Biserica Ortodoxă s-a declanșat în ultimul timp de către cotidianul Evenimentul zilei, campanie condusă cu mult elan tovărășesc de Ioana Lupea, redactor-șef adjunct, sub a cărei îndrumare mulți redactori și seniori editori și-au trecut numele în dreptul rubricii „Atac la Biserică!”: Horia Ghibuțiu, Călin Hera, Sorin Ioniță etc. După ce Mirela Corlățan a părăsit redacția ziarului Cotidianul și-a găsit teren prielnic de a-și continua prodigioasa activitate de calomniere a Bisericii Ortodoxe și la Evenimentul zilei, unde se pare că a primit ca temă de casă compromiterea Bisericii Ortodoxe, temă care se înscrie atât în afinitățile ziarului cât și în cele ale jurnalistei, care, culmea, s-a înscris într-un moment dat chiar în AZEC (Asociația Ziariștilor și Editorilor Creștini)! La începutul lunii ianuarie Mirela Corlățan îl acuza pe Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania că ar fi fost „turnător” la Securitate sub numele conspirativ de „Apostol”. Evident că jurnalista nu a adus nici o probă pentru a-și justifica afirmația, ci a lipit, profesional și găzetărește, niște citate din diferite dosare de la CNSAS , pe baza cărora a făcut niște conexiuni cu unele texte din „Memoriile” Înaltpreasfințitului Bartolomeu, recent publicate la Editura Polirom. Pentru jurnalista de la Evenimentul zilei nu contează faptul că pe numele lui Bartolomeu Valeriu Anania nu există nici un „angajament” la Securitate și nici un dosar de „informator”! Mai mult, autoarea își continu㠄Ancheta”, afirmând că Valeriu Anania ar fi fost unul dintre „reeducatorii” din pușcăria Aiudului,un fel de „Țurcanu al Aiudului”!? Asemenea torționarilor din temnițile comuniste Mirela Corlățan inventează și fabulează. Justițiara de la Evenimentul zilei decide: Valeriu Anania = turnătorul Apostol! La opiniile contrare venite din partea unor jurnaliști onești și responsabili, care i-au condamnat modul jalnic de a face jurnalism de investigații, justițiara a dat un nou verdict: fundamentaliști ortodocși!? În comunicatul remis presei de Mitropolia Clujului se afirmă foarte clar că Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania și-a afirmat deschis poziția ca dosarele deținute de CNSAS pe numele său să fie cercetate și, la nevoie, publicate, declarând deschis că nu a colaborat cu serviciile secrete:”nici în detenție, nici în libertate, nici în țară, nici în străinătate, nici cu angajament, nici fără angajament, nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu”. Pentru faptul că în comunicatul de presă al Mitropoliei i se atrage atenția autoarei că asupra demersului ei jurnalistic planeaz㠄suspiciunea calomniei și denigrării”, fapte incriminate de Codul Penal, justițiara afirmă că pentru ea decizia sau deconspirarea CNSAS e literă de lege. Cine face parte din CNSAS și cum se fac jocurile acolo ne-am lămurit cu toții în ultimii ani!
Toată această mascaradă jurnalistică generată de ingenioasa anchetă a Mirelei Corlățan ne lasă un gust amar în ceea ce privește demnitatea și responsabilitatea meseriei de jurnalist. Dacă în lume întâlnim jurnaliști care mor pentru adevăr, pentru dreptate și demnitate, la noi cea mai mare parte a presei moare pe altarul slugărniciei și a merceneriatului față de moguli și trusturi de presă. Ne-am convins în ultimii ani de josnicia, mârlănia și impostura multor jurnaliști care pozau în fecioare și care nu s-au dovedit a fi altceva decât șantajiști și afaceriști de joasă speță. Ne bucură comunicatul Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini (AZEC), în care se afirmă între altele: ” AZEC trage un semnal de alarmă privind degradarea continuă a spațiului nostru mediatic prin articole de pseudo-anchetă precum cele semnate recent de Mirela Corlățan în Evenimentul zilei. Asociația Ziariștilor și Editorilor Creștini își exprimă dezaprobarea fermă față de cei care, în mass-media fiind, uită că misiunea lor profesională este corecta informare a publicului.” Evident că această poziție de echilibru și responsabilitate la care invită jurnaliștii creștini este ca un strop de apă pe vreme de secetă. Jurnaliștii din România politică a anului 2009, care s-au luptat în recenta campanie politică pe viață și pe moarte, și-au ascuțit săbiile și cuțitele, și sunt însetați de sânge. Nu se mai rușinează de mistificare, manipulare, minciună, diversiune, calomnie, înregimentare în haite jurnalistice interlope etc. Toate acestea le cultivă cu dezinvoltură ca arme ale breslei din care fac parte. Pe ei nu-i atinge nimic. Nici pe Mirela Corlățan. Aceasta afirma într-un recent articol cu inocență:”Nu sunt habotnică, dar îmi pasă de ceea ce se întâmplă în Biserica mea”. Mare-i grădina Ta, Doamne! Nu știu când Mirela Corlățan va înțelege ce se întâmplă în Biserica domniei sale, dar tare aș fi curios dacă știe ce se întâmplă în mintea ei de ziarist-tonomat!

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1308, Ultimul acces: 2024-05-17 16:46:15