Raportul Fides despre pierderile din Haiti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Raportul Fides despre pierderile din Haiti

[2010-01-19]
Conform unor statistici mai vechi, Arhidieceza de Port-au-Prince avea aproximativ 2,5 milioane de catolici, adică 74% din populația totală. Dieceza cu sediul în capitala Haitiului era slujită de 277 de preoți, 387 de călugări și 1200 de călugărițe. Fides, agenția de știri a Societăților Pontificale de Misiune, a informat despre datele primite de la reprezentanții diferitelor grupări misionare.
Frații Creștini (15 în misiune în Haiti) nu au avut morți sau răniți. Noviciatul este puțin afectat de cutremur, actualmente devenind cămin pentru surorile rămase fără casă. Misionarii Montfort au pierdut 9 seminariști și un preot. Trei surori din această familie spirituală, Congregația Fiicelor Înțelepciunii, au murit de asemenea în urma catastrofei. Altele trei sunt încă prinse sub dărâmături. Congregația Duhul Sfânt a pierdut un seminarist. Nici unul dintre cei 41 de preoți redemptoriști nu a fost ucis; unul a fost rănit. Dar proprietățile lor au suferit daune de două milioane de dolari. Cei 7 călugări dominicani au scăpat vii. Surorile Dominicane de Caritate ale Prezentării Fecioarei Maria au o soră rănită; una dintre casele lor a a fost complet distrusă. Unul dintre copiii de la școala lor a fost ucis. Cele 49 de Surori ale Neprihănitei Zămisliri a Fecioarei Maria au supraviețuit toate. Oblații Neprihănitei Zămisliri au în Haiti 130 de membri. Unul a murit alături de cei 9 seminariști montforieni, amintiți deja mai sus.
Cei cinci seminariști camillieni au scăpat cu bine. Ordinul lor declara vineri: "Spitalul nostru este într-o stare bună și se lucrează non-stop. Peste 500 de victime ale cutremurului au fost sau mai sunt tratate aici, cei peste 100 de pacienți actuali ocupând tot spațiul posibil. Există trei doctori și patru asistente, și desigur toți membrii comunității. Din păcate pământul continuă să se cutremure, dar nu e timp de pauză. Continuăm să oferim asistență. Răniții sunt tratați fără anestezice pentru că, din păcate, ni s-au terminat." Despre salezieni nu se spune în raportul Fides, dar se pare că o școală a lor s-a prăbușit, îngropând 200 de elevi și personalul religios de acolo. Trupurile a doi seminariști au fost găsite. Iezuiții au avut daune mici și doar un preot rănit. Franciscanii afirmă că toți cei 16 frați sunt bine. Un preot franciscan este însă încă dat dispărut.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1476, Ultimul acces: 2024-05-03 00:56:23