Rugaciunea este cea care ne ajuta sa intelegem Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rugăciunea este cea care ne ajută să înțelegem Biserica

[2010-01-18]
Mesajul PF Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2010, pornește de la dialogul pe care jurnalistul Peter Seewald l-a purtat cu, pe atunci, Cardinalul Joseph Ratzinger. Vorbind despre marea familie a Bisericii, Cardinalul s-a folosit de o părere a Papei Leon cel Mare, care spunea că pentru a putea un pic înțelege și a pricepe taina Bisericii, trebuie, mai întâi de toate, să dai deoparte 'întunericul gândirii pământești și fumul înțelepciunii lumești'.
Cel care mai apoi a devenit Papa Benedict al XVI-lea a continuat: 'Mi se pare că a aborda Biserica prin comisii, organisme și consfătuiri este tocmai o ispită a societății noastre foarte active și raționale... Dacă vrem să înțelegem Biserica așa cum trebuie, atunci e cazul să o privim, înainte de toate, dinspre liturgie. Aici este ea, în cea mai mare măsură, ea însăși, aici este ea necontenit atinsă de Dumnezeu și înnoită de El'. PF Lucian explică: 'Iată că acest îndemn al Papei Benedict se împlinește în rostuirea acestor anuale Săptămâni de rugăciune pentru unirea tuturor creștinilor, Săptămâni ce nu au nimic cu spiritul de comisie sau consfătuire, ci cu spiritul liturgic, cu spiritul de rugăciune comunitară, de rugăciune împreună, rugăciune ce dorește să treacă dincolo de limitele confesionale'.
Amintind faptul că după răstignirea și moartea Învățătorului lor, ucenicii erau înfricoșați, bulversați, triști, PF Lucian se întreabă: 'Oare Bisericile și toate comunitățile ecleziale nu sunt la fel de înfricoșate, bulversate și triste în fața situației de ne-unitate evidentă și de ne-eficace mărturie pentru Cristos și Evanghelie, într-o societate care, și așa, chiar vădit vrea `să scape` de Cristos? Ce e de făcut? Trebuie depășit `întunericul gândirii pământești și fumul înțelepciunii lumești` prin rugăciune multă, printr-un susținut `dialog al iubirii`, prin stăruință întru `noua evanghelizare`. Iar întâlnirile de celebrare împreună a Cuvântului lui Dumnezeu și de serioasă reflecție asupra mesajului și a dorinței Domnului de a fi cu toții una ne deschid cu iubire unii spre alții, ne ajută să vedem că mulți oameni credincioși sunt lăuntric legați de Cristos și că rădăcinile credinței pătrund mai presus de orice în Cristos însuși. Acest Cristos, biruitor înviat din morți, este `forța continuă care dă viață acestui butuc de vie, făcând din el ceva care poate rodi`'.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1451, Ultimul acces: 2024-05-05 12:21:00