Hramul celei mai vechi biserici din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul celei mai vechi biserici din București

[2010-01-18]

Ieri, 17 ianuarie, Biserica Domnească de la Curtea Veche din București și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual - Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează Ziarul Lumina.
Preasfinția Sa a explicat dubla semnificație spirituală a zilei de ieri: «Sărbătoarea de astăzi ne pune la inimă două icoane ale pocăinței: icoana lui Zaheu, nu numai mai-marele vameșilor, ci și mai-marele tuturor păcătoșilor, care s-a pocăit și s-a învrednicit de această mare binecuvântare a intrării Fiului lui Dumnezeu în viața lui, și icoana Sfântului Antonie cel Mare, care a trăit o viață întreagă în cele mai înalte rațiuni, pentru a păstra în casa sufletului său vizita pe care a primi- t-o atunci când s-a convertit și s-a hotărât să se ducă în pustiu pentru Dumnezeu. Să dea Bunul Dumnezeu ca și noi să trăim, ca Zaheu și ca Sfântul Antonie cel Mare, bucuria trăirii lui Hristos și bucuria permanentei viețuiri cu El în lumea aceasta și în împărăția cerurilor!».
În cadrul Sfintei Liturghii, Ciprian Bâra, redactor la Ziarul Lumina, a fost hirotonit diacon pe seama parohiei „Nașterea Maicii Domnului“, Protoieria I Capitală.
La sfârșitul slujbei, părintele paroh Gheorghe Zaharia a mulțumit pentru participare PS Varlaam Ploieșteanul și tuturor credincioșilor. El a mai vorbit și despre lucrările de restaurare ce se realizează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Părintelui Patriarh Daniel, care, pentru a marca importanța istorică și duhovnicească a Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare“ - Curtea Veche, i-a acordat la începutul anului 2008 statutul de paraclis patriarhal. În aceste lucrări s-au implicat preoții și credincioșii de la Curtea Veche care au organizat un muzeu parohial, primul de acest gen din capitală. Acesta păstrează mai multe daruri oferite de domnitori bisericii și va fi sfințit și inaugurat pe 2 februarie, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului.
De asemenea, Biserica Domnească a sărbătorit ieri împlinirea a 450 de existență și 163 de ani sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. Credincioși din toate părțile capitalei, dar și din afara Bucureștiului, au venit pentru a participa la sărbătoare și pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1344, Ultimul acces: 2024-05-04 02:13:56