Semnificatia vizitei pastorale a preotului din ajunul Botezului Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Semnificatia vizitei pastorale a preotului din ajunul Botezului Domnului

[2006-01-04]
In zilele premergatoare marelui praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, slujitorii sfintelor altare merg si sfintesc casele oamenilor, prin stropire cu apa sfintita. Despre semnificatiile acestei traditii ne-a vorbit parintele profesor doctor Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian", din Bucuresti: "Sarbatoarea Botezului Domnului, care este una dintre cele mai frumoase si mai asteptate si mai intens traite de catre credinciosi, este precedata de catre un obicei foarte frumos si vechi, acela de a merge pe la casele credinciosilor, preotii mergand pe la casele credinciosilor cu apa sfintita sa le stropeasca locuintele, pe ei si lucrurile pe care le folosesc. Este o innoire a sfinteniei care trebuie sa patrunda in casele fiecaruia si in sufletele credinciosilor, fiind o pregustare a sarbatorii Bobotezei pe care credinciosii se pregatesc sa o intampine si este un semn al prezentei lui Dumnezeu si a sfinteniei in casele lor".

Parintele decan Nicolae Necula a subliniat si caracterul vizitei pastorale a slujitorilor Bisericii la casele credinsiosilor: "Aceasta vizita pastorala este foarte importanta si foarte iubita si primita de catre credinciosi, fiindca aceste vizite au deja un caracter sacramental sau sfintitor, preotul obisnuind sa mearga cu apa sfintita si sa stropeasca si sa binecuvinteze locuintele, curtile si pe cei care locuiesc in ele. Sunt vizite intrate in traditia crestin-ortodoxa de secole, si au frumusetea semnificatiei lor deosebita, si inseamna o intalnire a preotului cu credinciosii. Este o prezenta a pastorului de suflete in viata credinciosilor, care il doresc, care il asteapta cu foarte multa dragoste pe pastorul lor in familiile si in casele lor. Preotul merge in calitatea lui de parinte sufletesc al parohiei sa viziteze credinciosii, pentru ca aceste vizite pastorale trebuie intelese ca un act liturgic, sacramental, dar trebuie intelese si ca o posibilitate de cunoastere a parohiei si a credinciosilor si o metoda pastorala de a-i instrui pe credinciosi in adevarurile de credinta si morala. In primul rand, credinciosii se simt foarte onorati de prezenta preotului, se creeaza o adevarata legatura sufleteasca si o apropiere tot mai mare intre pastor si pastoriti, de aceea a fost recomandata si practicata mereu de Biserica si constituie expresia adevaratei actiuni misionare a Bisericii".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 6699, Ultimul acces: 2024-03-26 06:30:48