A fost sfintit Agheasmatarul Manastirii Zosin. Este singurul lacas de cult din Botosani ocrotit de Sfintii Brancoveni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost sfințit Agheasmatarul Mănăstirii Zosin. Este singurul lăcaș de cult din Botoșani ocrotit de Sfinții Brâncoveni

[2017-08-17]
de Gheorghe Anghel

Sfințirea Agheasmatarului de la Mănăstirea Zosin
În ziua sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni, un sobor de arhierei condus de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit altarul de vară al Mănăstirii Zosin. Agheasmatarul a primit ca ocrotitori pe domnitorul martir și pe fiii săi care au suferit moarte martirică acum 300 ani, informează site-ul doxologia.ro. Lăcașul de cult este singurul din Botoșani ocrotit de Sfinții Brâncoveni.
După oficierea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. Au coliturghisit:
IPS Părinte Tefan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,
PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului,
PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal,
PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la acest moment, IPS Părinte Teofan a felicitat atât ostenitorii care au sprijinit lucrările efectuate la Zosin, cât și întreaga obște monahală, alături de starețul acesteia, arhim. Teodosie Pleșca, pentru eforturile depuse în ultimii ani la zidirea singurului sfânt lăcaș.
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre martiriul Sfinților Brâncoveni, îndemnându-i pe toți cei prezenți să le urmeze pilda de jertfă pentru țară și pentru credința creștină, rugându-se și având nădejde în ajutorul lor.
Când vă este greu, scoateți, vă rog, icoana Sfinților Brâncoveni. Dacă o veți priviți cu atenție și vă veți gândi puțin prin ce a trecut Sfântul când și-a văzut cei patru copii decapitați, după patru-cinci luni de temință grea și de chinuri, ne vom da seama că tot ceea ce vine asupra noastră e nimic față de cele pe care el le-a pătimit.
Și putea pe toate să nu le pătimească, dacă abandona credința ortodoxă. Și bogăție și scaun și copii și nevastă la toate acestea a renunțat, ca să nu se lepede de dreapta credință. Astfel, când vă este greu, luați, vă rog, icoana Brâncovenilor, meditați puțin la viața lor și veți vedea cât de mici sunt încercările și necazurile noastre.
La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfintitul Părinte Iosif a subliniat importanța acestei mărturisiri de credință de la sfârșitul secolului al XVII-lea, arătând că Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a asistat la moartea copiilor săi pentru Domnul, ca odinioară Avraam, la jertfa fiului său, Isaac:
Nu s-a smintit, nu s-a lepădat Sfântul Constantin, văzând cu propriii lui ochi moartea pruncilor săi, spunându-le: «Totul am pierdut în lumea aceasta, dar nimic nu e mai de preț decât credința în Iisus Hristos. Nu ne vom pierde și sufletul nostru». Iată pe cine are ca părinte Sfântul Constantin, ca și toți cei care cred în cuvântul lui: pe marele nostru părinte Avraam. El este un Avraam al neamului nostru.
Credincioșii prezenți la acest binecuvântat moment au trecut prin Sfântul Altar, potrivit rânduielii, aducând prinos de cinstire Sfântului Domnitor Martir prin închinarea la icoana sa și la o părticică din sfintele sale moaște, dăruite Mănăstirii Zosin de către Părintele Patriarh Daniel în urmă cu doi ani, cu prilejul sfințirii noii biserici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3310, Ultimul acces: 2024-04-12 10:44:40