Ziua Independentei Greciei: Sfinti din Elada cinstiti cu mare evlavie de poporul roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Ziua Independenței Greciei: Sfinți din Elada cinstiți cu mare evlavie de poporul român

[2020-03-25]
de Gheorghe Anghel

De Buna Vestire, Grecia își sărbătorește ziua independenței. Sărbătoarea este dedicată celor care au luptat pentru eliberarea de sub stăpânire otomană în urmă cu 199 ani.
Cu prilejul acestei zile importante pentru poporul grec, evidențiem câțiva sfinți din Elada care se bucură de mare evlavie în România.
Sfântul Nectarie
S-a născut în data de 1 octombrie 1846 în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul mării Marmara.
Sfântul Nectarie a adormit în Domnul în data de 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat un an și jumătate chinurile cancerului.
A fost înmormântat în mănăstirea „Sfânta Treime’” din Eghina și a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în 1961, fiind pomenit în data de 9 noiembrie.
Un fragment din moaștele sfântului se află la Mănăstirea Radu Vodă din București, unde mii de pelerini vin să îi ceară ajutorul în lupta lor cu această maladie care face milioane de victime anual.
Având în vedere răspândirea acestei boli și pe teritoriul țării noastre, Biserica Ortodoxă Română a deschis mai multe centre de îngrijiri paliative pentru persoanele adulte cu afecțiuni oncologice in stadiu terminal care nu au familie sau care nu pot fi îngrijite acasă.
Cele mai cunoscute sunt centrele din București și Cluj, ambele ocrotite de Sfântul Ierarh Nectarie.
Beneficiarilor internați în centrele Bisericii li se oferă următoarele servicii sociale: găzduire, îngrijire medicală de tip paliativ, consiliere spirituală și psihologică.
Dată de cinstire: 9 noiembrie.
Sfântul Efrem cel Nou
Sfântul Mare Mucenic Efrem s-a născut la 14 septembrie 1384, în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, în cetatea Trikala din Grecia, primind la botez numele de Constantin.
În ziua de 14 septembrie 1425, când sfântul împlinea 41 de ani, a fost luat rob de turci.
Vreme de opt luni și jumătate a fost supus la chinuri groaznice chiar în curtea mănăstirii sale pentru a se lepăda de credința sa.
Sfântul Efrem s-a mutat la Domnul în ziua de 5 mai, în vârstă fiind de 42 de ani. Bătaia și tortura zilnică nu l-au făcut să renunțe la Hristos și să devină musulman.
După moartea sa, mănăstirea a rămas pustie vreme de 500 de ani și uitarea s-a așternut peste mucenicia Sfântului.
Moaștele sale au fost descoperite în urma unei minuni în anul 1950.
În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Mucenic Efrem cel Nou a fost trecut cu ziua de prăznuire la 5 mai prin hotărârea ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 22 mai 2014.
Sfântul Mucenic Efrem a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol la data de 02 martie 2011
În Arhiepiscopia Bucureștilor, fragmente din moaștele sfântului se găsesc la:
Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Reședinței patriarhale;
Mănăstirea „Radu Vodă”;
Mănăstirea „Doamna Chiajna” din județul Ilfov.
În România există mai multe locașuri de cult care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou:
Parohia „Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou” – Mogoșoaia, județul Ilfov;
Mănăstirea „Sfântul Dionisie Exiguul” – Târgușor, județul Constanța (al doilea hram);
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galați (al doilea hram);
Biserica „Sfinții Nectarie și Sfântul Efrem” din Bărboși, județul Galați (al doilea hram);
Schitul „Adormirea Maicii Domnului“ – Groapa Seacă (Petrila-Jieț), județul Hunedoara (al doilea hram);
Capela Școlii gimnaziale „Ion Creang㔠din municipiul Cluj-Napoca;
Dată de cinstire: 5 mai.
Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de Mir
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284-311) și era fiul conducătoru cetății Tesalonicului.
Întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a po­­run­cit să se facă sărbătoare în fiecare cetate în cinstea zeilor.
Atunci, Sfântul Dimitrie a mărturisit că este creștin, fapt pentru care a fost închis. În timpul jocurilor în cinstea împăratului, un luptător pe nume Lie, vandal de neam, ucidea foarte mulți creștini.
Un tânăr pe nume Nestor a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie să lupte cu Lie, și însemnându-l cu semnul Crucii pe frunte, acesta a ucis pe vandal.
Aflând Maximian că Sfântul Dimitrie l-a îndemnat pe Nestor să lupte a ordonat uciderea sfântului prin decapitare.
Moaștele Sfântului Dimitrie se află în biserica închinată lui din Tesalonic.
În țara noastră există foarte multe biserici în cinstea acestui mare sfânt.
Dată de cinstire: 26 octombrie.
Sfântul Antonie din Veria
Sfântul Antonie a fost un sihastru smerit și rugător care a trăit într-o peșteră în apropierea localității Veria unde a și trecut la cele veșnice.
Câțiva ani trupul lui, rămas neputrezit, s-a aflat în peștera unde s-a nevoit. A fost găsit mai târziu de niște vânători și au apărut discuții în sânul comunității unde să fie duse moaștele sfântului.
L-au așezat într-un car cu boi, iar boii au mers fără să fie mânați de cineva în locul unde se afla altădată casa lui părintească.
Acolo fusese ridicată o biserică închinată Maicii Domnului și moaștele sale au fost așezate în lăcașul de cult.
De atunci până astăzi, cel puțin două biserici au fost construite în același loc, ultima dată în urmă cu mai bine de 100 ani când, în urma unor flăcări care au mistuit vechea biserica, locuitorii din Veria au ridicat un locaș de cult închinat Sfântului Antonie cel Nou.
Dată de cinstire: 17 ianuarie.
Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului
S-a născut în Peloponez, în prima jumătate a veacului al XV-lea, în Penopolez.
În anul 1486, Sfântul Nifon a fost ales patriarh al Constantinopolului. De vreme ce împrejurările erau deosebit de grele, păstoria Sfântului Nifon a fost zbuciumată. A fost alungat din scaun, apoi iarăși chemat, la cererea credincioșilor, iar în anul 1498 a fost surghiunit la Adrianopol.
Acolo l-a întâlnit voievodul Țării Românești, Radu cel Mare (1495-1508), în anul 1503, pe când se întorcea de la Constantinopol spre țară, și l-a înduplecat să vină spre a pune bună rânduială în Biserica Țării Românești.
Astfel a venit la Târgoviște, însoțit de cei doi ucenici ai săi, Macarie și Ioasaf.
Atunci au fost întemeiate Episcopia de la Râmnic și cea de la Buzău, iar Sfântul Nifon a sfințit pe cei doi episcopi. De asemenea, s-a îngrijit de apărarea credinței ortodoxe și de bunul mers al vieții monahale. În Țara Românească a avut ca fiu duhovnicesc pe Neagoe Basarab, cel care avea să devină în 1512 domnitor.
După o perioadă a plecat din Țara Românească, împreună cu cei doi ucenici ai săi, mergând întâi în Bitolia Macedoniei, iar de acolo la Sfântul Munte, așezându-se la Mănăstirea Vatoped.
După moartea mucenicească a ucenicului său Macarie (14 septembrie 1507), Sfântul Nifon s-a stabilit în Mănăstirea Dionisiu, unde, prorocind pătimirea pentru Hristos a celuilalt ucenic al său, Ioasaf († 26 octombrie 1516), și-a dat fericitul suflet în mâinile lui Dumnezeu, la 11 august 1508.
Din anul 1949, capul și mâna sfântului se află în Catedrala Mitropolitană din Craiova.
Dată de prăznuire: 11 august.
Sf. Partenie din Lampsac
Născut în orașul Melitopole, fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Sfântul Partenie a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337).
A fost hirotonit episcop al Lampsacului, cetate cu populație majoritar necreștină, de arhiepiscopul cetății Cizic, Ahile.
Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318 și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el.
Este cunoscut ca mare vindecător de cancer.
Dată de prăznuire: 7 februarie.
La aceștia se adaugă Sfinții Patapie, Rafail, Nicolae și Irina din Lesvos, dar și Teodora și David din Tesalonic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 42, Ultimul acces: 2020-04-06 23:47:34