„Un reper important al identitatii noastre nationale”, Biserica Manastirii Dealu a fost resfintita dupa 517 ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Un reper important al identității noastre naționale”, Biserica Mănăstirii Dealu a fost resfințită după 517 ani

[2018-06-10]
de Gheorghe Anghel

După 517 ani de la construirea ei, Patriarhul României a resfințit duminică biserica Mănăstirii Dealu pe care a numit-o „un reper important al identității și unității noastre naționale”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a argumentat cuvintele explicând că așezământul monahal constituie „locul sacru care păstrează ca într-un chivot cinstitul cap al domnitorului Mihai Viteazul, cel care a înfăptuit prima unire a provinciilor românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova în anul 1600”.
Deși această unire „a fost o clipă scurtă a istoriei, o străfulgerare printre nori grei și apăsători, ea a încărcat sufletul românilor de o speranță fără seamăn, cu o valoare mare de simbol” a subliniat Preafericirea Sa.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a reiterat însemnătatea deosebită a unirii realizată de domnitorul muntean prin care „idealul sfânt al unității românilor a rămas întipărit în conștiința istorică a poporului român”.
Astfel, a precizat Preafericirea Sa, „evenimentul unirii din 1600 a reprezentat un far luminos sau un simbol pentru generațiile următoare care au luptat pentru libertatea, unitatea și demnitatea națională rodind temeinic prin unirea principatelor române din 1859 și culminând cu marea unire de la 1918”.
Mănăstirea Dealu este un simbol al artei bisericești
Totodată, Părintele Patriarh a remarcat că mănăstirea așezată în apropiere de Târgoviște, cu o vechime de peste cinci secole, „constituie un simbol expresiv al dăinuirii dreptei credințe, al spiritualității și artei Bisericești în spațiul românesc”.
Cea mai importantă necropolă voievodală munteană, Mănăstirea Dealu este ctitoria domnitorului Radu cel Mare (1495-1508), construită cel mai probabil pe locul unei biserici ce datează din vremea lui Mircea cel Bătrân.
În incinta mănăstirii a funcționat prima tipografie de pe teritoriul României, aici desfășurându-și activitatea celebrul tipograf, ieromonahul Macarie.
Refacerea bisericii mănăstirii a avut loc în perioada anilor 2010-2018.
La inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, au fost întreprinse importante și necesare lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu monahal.
Duminica Sfinților Români
Duminică, 10 iunie 2018, alături de Patriarhul Daniel au slujit mitropoliții Teofan al Moldovei, Andrei al Clujului, Petru al Basarabiei, Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei și arhiepiscopii Irineu al Alba Iuliei, Ioachim al Romanului și Bacăului și Casian al Dunării de Jos.
În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a vorbit despre importanța Duminicii Sfinților Români. El a explicat că în această zi de sărbătoare cinstim „pe sfinții români din toate timpurile, cunoscuți sau canonizați de Biserică sau necunoscuți și încă necanonizați de Biserică, dar pe care îi cunoaște Dumnezeu”.
Astăzi pomenim comuniunea sfinților români: martiri sau mucenici, cuvioși, ierarhi, preoți, domnitori, apărători ai patriei și ai credinței, precum și mulțimea sfinților credincioși mireni, cunoscuți și necunoscuți pe nume care au postit și s-au rugat mult, au mărturisit credința în vremuri grele, au construit biserici și mănăstiri, au născut, crescut și educat copii în iubirea lui Hristos și în iubirea de neam și Biserică, a spus Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh a evidențiat că prin sfinții români „poporul nostru are în cer mai mulți mijlocitori sau rugători pentru el în fața Preasfintei Treimi pentru ca să-și păstreze credința apostolică moștenită de la Sfântul Apostol Andrei și de la misionarii răsăriteni cunoscători de limbă greacă și latină care au propovăduit Evanghelia pe teritoriul țării noastre”.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit maicii starețe Emanuela Preda „Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar Mitropolitului Nifon i-a dăruit o cruce de binecuvântare.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a oferit Preafericirii Sale o icoană reprezentând pe Maica Domnului.
Slujbă de pomenire pentru Mihai Viteazul
După slujba de sfințire, Părintele Patriarh împreună cu ierarhii slujitori au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul unde este înhumat capul domnitorului Mihai Viteazul.
În cripta voievodală de la mănăstirea Dealu sunt îngropați mai mulți domnitori ai Țării Românești: Radu cel Mare, ctitorul lăcașului de cult, Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al doilea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătrașcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află și mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.
Mănăstirea Dealu se află în localitatea Viforâta, comuna Aninoasa, la 6 km de reședința județului Dâmbovița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 62, Ultimul acces: 2018-08-17 04:02:11