Papa Francisc: Lumea are nevoie de familii si de relatii stabile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Lumea are nevoie de familii și de relații stabile

[2018-01-08]
Întâlnirea cu diplomații
Într-un discurs adresat luni diplomaților, Papa Francisc a afirmat că stabilitatea familiei este esențială pentru viitor și că ea este creată atunci când la bază se află relația fidelă și de durată dintre un bărbat și o femeie. „În locul stabilității unui proiect definitiv se preferă astăzi legături fugare. Dar nu stă în picioare o casă construită pe nisipul raporturilor fragile și volubile. Este nevoie mai degrabă de stâncă, pe care să se ancoreze temelii solide. Și stânca este tocmai acea comuniune de iubire, fidelă și indisolubilă, care unește bărbatul și femeia, o comuniune care are o frumusețe austeră și simplu, un caracter sacru și inviolabil și o funcție naturală în ordinea socială.”

Aceste cuvinte au fost adresate de Pontif ambasadorilor și altor membri ai corpurilor diplomatice, la întâlnirea tradițională de la începutul anului. Papa a cerut „să se întreprindă politici reale în sprijinul familiei, de care depinde de altfel viitorul și dezvoltarea statelor. De fapt, fără ea nu se pot construi societăți în măsură să înfrunte provocările viitorului. Dezinteresul față de familii aduce cu sine după aceea o altă consecință dramatic㠖 și deosebit de actuală în unele regiuni – și anume scăderea natalității. Se trăiește o adevărată iarnă demografică! Este semnul societăților care cu greu înfruntă provocările prezentului și care devin așadar mai temătoare de viitor, ajungând să se închidă în ele însele.”
Actualmente Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de țări, precum și cu Uniunea Europeană și cu Ordinul Militar Suveran de Malta. Cele mai recente relații diplomatice au fost stabilite în mai 2017 cu Burma/Myanmar. Dintre acestea, 89 de țări au ambasade pe lângă Sfântul Scaun, în Roma, în 2017 deschizându-și de exemplu ambasadă Africa de Sud. În lungul său discurs, concentrat pe drepturile omului, Papa Francisc a subliniat nu doar importanța familiei, ci și dreptul la viață, începând din pântece. „La distanță de șaptezeci de ani (de la declarația ONU privind drepturile omului), doare să observăm că multe drepturi fundamentale sunt și astăzi încălcate”, a constatat el. „Primul dintre toate cel la viața, la libertatea și la inviolabilitatea fiecărei persoane umane.”
Și a punctat concret: „În timpul nostru există forme mai subtile: mă gândesc înainte de toate la copiii nevinovați, rebutați încă înainte de a se naște; uneori nu sunt voiți numai pentru că sunt bolnavi sau malformați sau datorită egoismului adulților. Mă gândesc la bătrâni, și ei de atâtea ori rebutați, mai ales dacă sunt bolnavi, pentru că sunt considerați o povară. Mă gândesc la femei, care adesea îndură violențe și samavolnicii chiar și în sânul propriei familii. Apoi mă gândesc la cei care sunt victime ale traficului de persoane care încalcă interzicerea oricărei forme de sclavie. Câte persoane, în special cele care fug de sărăcie și de război, sunt făcute obiect al acestui comerț săvârșit de subiecți fără scrupule?”
Legat de situația tensionată din lume, Papa a spus: „Sfântul Scaun reafirmă ferma convingere că eventualele controverse dintre popoare nu trebuie să fie rezolvate cu recurgerea la arme; ci în schimb prin negociere. Pe de altă parte, tocmai producerea continuă de arme tot mai avansate și perfecționate și prelungirea numeroaselor focare de conflict – ale acelui ‘al treilea război mondial pe bucăți’ cum l-am numit de mai multe ori – nu poate decât să ne facă să repetăm cu putere cuvintele sfântului predecesor al meu (Papa Ioan al XXIII-lea): ‘Este aproape imposibil să ne gândim că în era atomică războiul poate fi folosit ca instrument de dreptate. […] Este permis totuși să sperăm ca oamenii, întâlnindu-se și negociind, să descopere mai bine legăturile care îi leagă, provenind din umanitatea lor comună și să descopere și că una dintre cele mai profunde exigențe ale umanității lor comune este ca între ei și între respectivele popoare să domnească nu teama, ci iubirea: care tinde să se exprime în colaborarea leală, multiformă și aducătoare de multe bunuri’.”
În amplul său discurs, Sfântul Părinte a amintit locuri ce trec prin momente dificile și au nevoie de o atenție specială, precum peninsula coreeană, Siria, Iordania, Turcia, Liban, Irak, Yemen, Afganistan, Israel, Palestina și Ucraina. De asemenea a atras atenția asupra situației din Venezuela și asupra violențelor din multe părți ale Africii, în special Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Somalia, Nigeria și Republica Centrală Africană. Relațiile dintre națiuni, ca toate relațiile umane, „trebuie de asemenea armonizate în conformitate cu cerințele adevărului, dreptății, dispoziției de cooperare și libertății”, a spus el, citând din Declarația Universală a Drepturilor Omului. „Premisa de bază a acestei abordări este recunoașterea demnității persoanei umane.” Nerespectarea sau sfidarea ei conduce la „acte de barbarie care ofensează conștiința umanității”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 64, Ultimul acces: 2018-06-17 14:38:00