Papa Francisc: Pentru crestini, munca este mai mult decat o ocupatie, este o misiune - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Pentru creștini, munca este mai mult decât o ocupație, este o misiune

[2017-11-28]
Papa Francisc
28.11.2017, Vatican (Catholica) - Într-o scrisoare la încheierea unei conferințe pe tema muncii, din ziua de vineri, 24 noiembrie 2017, Papa Francisc a spus că munca este mai mult decât doar a face ceva pentru bani, înseamnă a coopera la lucrarea lui Cristos de răscumpărare, având grijă de ceilalți și de pământ. „Potrivit tradiției creștine, munca este mai mult decât un simplu act; este, mai presus de toate, o misiune. Colaborăm cu lucrarea creatoare a lui Dumnezeu atunci când, prin munca noastră, cultivăm și protejăm creația; participăm, în Spiritul lui Isus, la misiunea Sa răscumpărătoare atunci când, prin activitatea noastră ne susținem familiile și răspundem la nevoile aproapelui”.
Isus din Nazaret, care și-a petrecut cea mai mare parte din viață lucrând ca tâmplar, „ne invită să mergem pe urmele Lui prin muncă”. În acest fel, cu cuvintele Sf. Ambrozie, „fiecare lucrător este mâna lui Cristos care continuă să creeze și să facă binele”. Papa Francisc a trimis scrisoare la încheierea unei conferințe internaționale, din perioada 23-24 noiembrie, desfășurate în Vatican, despre muncă și mișcările muncitorești și despre importanța lor pentru o dezvoltare umană sustenabilă și integrală. Analizând valoarea muncii, Papa a subliniat și importanța la a nu exagera latura „mistic㔠a muncii. Persoana „nu este doar muncă. Există și alte nevoi umane pe care trebuie să le cultivăm și să le avem în vedere, precum familia, prietenii și odihna”.
Este important să ne amintim că munca trebuie întotdeauna să slujească persoanei umane, și nu invers. De aceea, „trebuie să contestăm structurile care dăunează sau exploatează popoarele, familiile, companiile și pământul”. Papa a deplâns atitudinea utilitaristă cu care se confruntă mulți muncitori, care în lupta lor pentru o muncă dreaptă au fost forțați să accepte prezența unei mentalități utilitariste căreia nu îi pasă dacă există risipă, „degradare socială și ecologică”, munca forțată a minorilor sau poluare. „Totul este justificat de zeul ban”, a spus Pontiful, remarcând însă că mulți dintre participanții la conferință au contribuit și contribuie la lupta împotriva utilitarismului.
„Vă rog să tratați această temă dificilă și să ne arătați, în conformitate cu misiunea voastră profetică și creativă, faptul că o cultură a întâlnirii și a grijii este posibilă”. Făcând legătura între timp, muncă și tehnologie, Sfântul Părinte a criticat intensificarea constantă a ritmului muncii și vieții, nefavorabilă unei dezvoltări sustenabile. Și tehnologia, prin care primim multe beneficii și oportunități, poate îngreuna această dezvoltare atunci când „este asociată cu o paradigmă a puterii, dominației și manipulării”.
Pentru a vorbi despre dezvoltare într-un mod rodnic, trebuie să pornim de la ceea ce avem în comun: originea, apartenența și destinația noastră. „Pe această bază, putem reînnoi solidaritatea universală a tuturor popoarelor, inclusiv solidaritatea cu popoarele de mâine. Vom putea de asemenea să ieșim dintr-o piață și o economie care nu acordă muncii valoarea care i se cuvine, și să ne îndreptăm spre una în care activitatea umană este centru”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 268, Ultimul acces: 2018-10-17 06:16:13