Pietraria :: Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Acoperământul Maicii Domnului
Pietrăria
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pietrăria
Comună:Bârnova
Județ:Iași
Cod poștal:707038
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:pietrarie.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi3.iasi.mmb.ro, www.MMB.ro, www.primariabarnova.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:George Ciprian Bamboi
Hram:Acoperământul Maicii Domnului, Cinstirea Lanțului Sf. Ap. Petru
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica provizorie din lemn construită în 2006.
Alte informații:În 2010 s-au început lucrările la construirea bisericii parohiale, donații se pot face în contul IBAN RO 60 BRDE240 SV5177022400 deschis la BRD de Parohia Acoprământul Maicii Domnului și Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru.
Știri despre biserică:

»  Sărbătoare în parohia Pietrărie (2014-01-17)

 Închide 

Sărbătoare în parohia Pietrărie

[2014-01-17]
Parohia Pietrărie-Bârnova, Protopopiatul Iași 3, judeșul Iași a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Unul din hramurile lăcașului de închinăciune este Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru, serbat în fiecare an pe 16 ianuarie.
Miercuri, 15 ianuarie 2014, un sobor de preoți au săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezența a numeroși credincioși din parohie și din satele învecinate. Slujba a fost oficiată în demisolul lăcașului de închinăciune al parohiei, aflată în construcție. Predica de la finalul slujbei a fost adresată de pr. Marian Nimerincu de la parohia Pietriș, Protopopiatul Iași 2, care a vorbit despre semnificația sărbătorii Cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să păstreze credința ortodoxă și să o propovăduiască celor din jur. Părintele paroh Ciprian George Bamboi a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență, precum și celor care au contribuit la ridicarea bisericii din Pietrărie. Programul liturgic dedicat hramului a continuat ieri-dimineață cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți, potrivit mmb.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3851, Ultimul acces: 2020-04-07 13:59:32

»  Hram la parohia Pietrărie – Bârnova, Protopopiatul Iași 3 (2014-01-15)

 Închide 

Hram la parohia Pietrărie – Bârnova, Protopopiatul Iași 3

[2014-01-15]
Biserica noastră serbează în fiecare an pe 16 ianuarie Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru. Acest hram este purtat de parohia Pietrărie - Bârnova, Protopopiatul Iași 3, județul Iași, informeaz㠄Ziarul Lumina”. În această seară se va sluji Vecernia unită cu Litia, iar în ziua hramului va fi oficiată Sfânta Liturghie. În prezent, la Pietrărie se află în construcție o biserică de zid.
Parohia Pietrărie este foarte tânără, în formare, primul preot paroh fiind instalat pe 16 ianuarie 2006, în ziua Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru. De la început, s-a evidențiat necesitatea urgentă a construirii unei biserici, precum și organizarea sub toate aspectele a parohiei și a vieții duhovnicești. Cu anumite dificultăți s-a reușit obținerea terenului necesar pentru construirea sfântului lăcaș de la Primăria Bârnova și de la familia Ungureanu Natalia, Elena și Marinela, precum și autorizația de construire. Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar în anul următor s-a început ridicarea lăcașului de închinăciune. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a sfinților ocrotitori, a enoriașilor și a altor oameni cu suflet mare, am reușit ca în doi ani să turnăm fundația și să amenajăm demisolul bisericii pentru a săvârși acolo slujbele. Pentru noi, sfințirea demisolului a reprezentat un mare moment în viața parohiei, întrucât s-a văzut și fizic munca depusă în toată această perioadă și mai ales că am amenajat un spațiu potrivit pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a sfintelor slujbe. Demisolul a fost sfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe 3 noiembrie 2012. În anul ce a trecut, s-a cumpărat o bună parte din cărămida necesară bisericii și s-a construit o troiță închinată Maicii Domnului. În toate aceste lucrări am fost ajutați de vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Victor Chirilă, de Primăria Comunei Bârnova, reprezentată de primarul Gheorghe Cazacu, de familiile Ciobotariu Elena, Ungureanu Marinela, Păltinel Gheorghe, Dănăilă Gheorghe și Maria, Iacobuțe Neculai, Avram Gheorghe, Căruceru Oreste, Ignat Eduard, precum și de mulți alți enoriași“, a spus pr. paroh Ciprian George Bamboi.
„Hramul bisericii este un moment de aniversare“
Programul liturgic dedicat hramului parohiei Pietrărie va începe în această seară de la ora 17:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Mâine, 16 ianuarie 2014, de la ora 8:00, se vor sluji Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. „Hramul bisericii este un moment de aniversare. De la an la an, ne bucurăm de sărbătoarea hramului și ne obișnuim cu aceste momente de aniversare. Fiind o parohie tânără nu avem o tradiție a hramului, cum întâlnim la parohii vechi de zeci și poate sute de ani. Îmi aduc aminte că la primul hram din 16 ianuarie 2006 au participat 15 oameni, în școala din sat. Atunci era o realizare. Acum, când la hram vin și creștini din parohiile vecine și ne adunăm mulți preoți și credincioși în rugăciune, începem și noi să înțelegem ce înseamnă un hram. De regulă, am adăugat hramului bisericii și alte evenimente, cum ar fi sfințirea izvorului în 2008, sfințirea troiței în 2013, expoziții de icoane sau alte evenimente culturale“, a menționat parohul de la Pietrărie. Ocrotitorii bisericii din Pietrărie sunt cinstiți prin rugăciune în toată perioada anului. Aceasta, pentru a cere ajutorul Maicii Domnului și Sfântului Apostol Petru, astfel încât să fie biruite încercările. „Mereu ne rugăm Maicii Domnului și Sfântului Petru și le mulțumim pentru toate. Personal, în anul ce a trecut, am avut o încercare și doar rugăciunea și Sfânta Liturghie m-au ajutat. Același lucru îl mărturisesc și oamenii. Noi avem aici, la biserică, un program mai amplu de rugăciune. De multe ori, atunci când suntem încercați, cerem ajutor de la Dumnezeu prin rugăciune, sau cum prefer să spun: «Punem Liturghie lângă Liturghie». Sunt perioade în timpul anului când facem Sfânta Liturghie și câte două-trei săptămâni, zi de zi“, a mărturisit pr. paroh Ciprian George Bamboi.
Spațiu de joacă pentru copii
Oamenii din parohia Pietrărie iubesc Biserica și iau parte la sfintele slujbe, dar și la alte activități. An de an, este organizat un pelerinaj la mănăstirile din țara noastră. „Mă bucur să văd că zidirea bisericii unește și reapropie oameni care nu s-au mai văzut din copilărie sau din tinerețe. Se formează astfel o mare familie. În pelerinajul la mănăstiri, pe lângă îmbogățirea duhovnicească, am observat o apropiere între oameni“, a explicat părintele paroh. În anul ce a trecut, în parohia Pietrărie s-a continuat activitatea de catehizare pentru copii. Anul acesta va fi extinsă și la adulți. În vara anului trecut s-a organizat o minitabără de două zile în parteneriat cu Asociația Tineretul Ortodox Român - filiala Iași. „Pe lângă toate activitățile pe care le desfășurăm, o componentă importantă o reprezintă copiii și tinerii. Mereu am spus că o parohie care nu se îngrijește de tineri nu are viitor. Am amenajat un spațiu de joacă și tot acolo vom construi și o căsuță pentru copii. În anul ce vine, dorim să facem mai multe pentru copii. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat și ne ajută. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să resplătească tuturor. De asemenea, invităm pe toți să ne treacă pragul bisericii și împreună să înălțăm rugăciunile noastre la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre“, a conchis pr. paroh Ciprian George Bamboi. Persoanele care doresc să sprijine lucrările de construcție a Bisericii Pietrărie pot face donații în contul IBAN RO: 60 BRDE240 SV 51077022400, titular cont: Parohia Pietrărie, comuna Bârnova, județul Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3906, Ultimul acces: 2020-04-07 21:17:30

»  Parohia Pietrărie din Protopopiatul Iași 2 și-a sărbătorit hramul (2011-01-17)

 Închide 

Parohia Pietrărie din Protopopiatul Iași 2 și-a sărbătorit hramul

[2011-01-17]
Sărbătoarea Închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru a fost marcată ieri, 16 ianuarie, de parohia Pietrărie, Protopopiatul Iași 2, care și-a serbat hramul, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Lucrările sfântului lăcaș au început anul trecut.
Singura parohie din țara noastră care poartă hramul 'Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru', aflată în localitatea Pietrărie, comuna Bârnova, județul Iași, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. În paraclisul parohiei a fost oficiată sâmbătă seara slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți, în prezența enoriașilor. La finalul slujbei, pr. Marian Nimerincu de la parohia Pietriș, Protopopiatul Iași 2, a vorbit despre importanța sărbătoririi Închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. 'Cinstitul lanț al Sfântului Petru are putere vindecătoare. După ce Sfântul Apostol Petru a fost eliberat, credincioșii au luat cu evlavie acele lanțuri, care s-au dovedit a fi vindecătoare. În prezent cinstitele lanțuri ale Sfântului Apostol Petru se află la Roma', a spus pr. Marian Nimerincu. Părintele paroh Ciprian George Bamboi a mulțumit preoților slujitori și credincioșilor care au susținut până în prezent lucrările demarate la biserica parohială din Pietrărie.
'Se spune că în satul Pietrărie sunt cei mai credincioși oameni'
Satul Pietrărie nu a avut până acum biserică. Oamenii participau la sfintele slujbe fie la biserica parohiei Bârnova, fie la Mănăstirea Tărâța. Din anul 2005 satul Pietrărie a început să se organizeze ca parohie, la început slujbele fiind oficiate în Școala Generală din localitate. De pe data de 8 decembrie 2006 programul liturgic se desfășoară în paraclisul parohiei construit din lemn. Piatra de temelie a noului lăcaș de închinăciune, cu hramurile 'Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru', 'Acoperământul Maicii Domnului' și 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe', a fost pusă în luna mai a anului 2009, de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În vara anului trecut au început lucrările de zidire, prin turnarea fundației celei mai mari biserici din comuna Bârnova. 'Lucrările au întârziat din motive financiare, dar nădăjduim ca anul acesta să recuperăm aceste întârzieri. Construcția este susținută financiar de enoriașii parohiei și de autoritățile locale. Se spune că în satul Pietrărie sunt cei mai credincioși oameni, care până în prezent nu au avut bucuria să aibă biserica lor. Familia Bisericii din Pietrărie se extinde lună de lună, astfel că tot mai multe persoane vin cu drag pentru a ni se alătura în misiunea de zidire a unui sfânt lăcaș. Ridicarea unui lăcaș de închinăciune este o mare binecuvântare, acest lucru fiind dat de Dumnezeu unei singure generații. Nădăjduim să reușim cât mai repede ridicarea bisericii, prin mijlocirea sfinților noștri ocrotitori. Mulțumim persoanelor care ne-au ajutat până în prezent, pentru că a începe efectiv organizarea unei parohii nu este un lucru simplu. Este nevoie de susținere financiară din partea enoriașilor și a oamenilor cu inimă bună care doresc să doneze', a declarat părintele paroh Ciprian George Bamboi.
Pelerinaje și activități cu micii enoriași
În prezent se lucrează la pagina de internet a parohiei Pietrărie, care va fi lansată în perioada sărbătorilor Sfintelor Paști. Aici vor fi postate informații din viața parohiei. Copiii din parohia Pietrărie sunt atrași de biserică, fiind crescuți în spiritul creștinesc. Ei participă săptămânal la un program de cateheză, în special pe timpul verii. În ultimii ani au fost organizate mai multe pelerinaje cu enoriașii din parohie. 'În cadrul întâlnirilor sunt discutate mai multe probleme. Copiii doresc aprofundarea cunoștințelor referitoare la credința ortodoxă. Am rămas uimit de felul în care gândește un copil probleme de existență. De multe ori copiii devin exemple pentru părinți și mărturisitori ai credinței. Am organizat pelerinaje pentru copii nu doar la mănăstiri, ci și la muzee sau case memoriale', a mărturisit pr. paroh Ciprian George Bamboi.
Persoanele care doresc să sprijine construcția Bisericii cu hramurile 'Închinarea cinstitului lanț al Sf. Apostol Petru', 'Acoperământul Maicii Domnului' și 'Sf. M. Mc. Gheorghe' din parohia Pietrărie, Protopopiatul Iași 2, pot oferi donații în contul RO60BRDE240SV51077022400 (Parohia Pietrărie).
'Mazlâcul' din satul pietrarilor
Satul Pietrărie este atestat documentar în 1801. În anul 1817 un grup de săteni a făcut o plângere către domnie în care se menționa faptul că piatra pe care ei o lucrau era furată. Cele 17 familii mai aminteau în textul plângerii că se aflau de 16 ani în sat, din aceasta reieșind că locuiau aici din 1801. Oamenii din aceste locuri se îndeletniceau cu prelucrarea pietrei. Multe case, beciuri și străzi din Iași sunt construite cu piatră adusă din satul Pietrărie. Biserica 'Sfântul Ierarh Nicolae' din iarmaroc, cum era cunoscută, actualmente biserica de pe Bulevardul Socola din Iași, era locul unde breasla pietrarilor participa la sfintele slujbe.
În localitatea Pietrărie este un izvor puternic, unii spunând că ar fi din vremea stăpânirii turcilor din sec. al XVIII-lea. Izvorul s-a refăcut, fiind numit de localnici 'mazlâc', care în limba turcă înseamnă 'case de ape'. 'Când a fost seceta în 1947 aproape tot Iașul se alimenta de aici. Printr-o aducțiune de apă este alimentată de la acest izvor Mănăstirea Cetățuia, unde se află o baie domnească. Prof. Nicolae Cojocaru, care a predat la Școala Generală din Bârnova, s-a ocupat de studierea vestigiilor existente în zonă. A făcut numeroase săpături în anii â70 și a găsit această aducțiune de apă, prin principiul vaselor comunicante. În jurul anului 1900, când s-a dorit alimentarea orașului Iași cu apă, unul dintre planuri era acela ca alimentarea să se facă din Pietrărie și izvoarele din Păun, însă nu era suficientă apă. În zonă se mai vorbește despre existența Mănăstirii Clatia, despre anul dispariției căreia Nicolae Iorga menționând anul 1711', a relatat pr. paroh Ciprian George Bamboi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5707, Ultimul acces: 2020-04-07 13:59:32


Nr. vizualizări:5459
Data ultimei vizualizări:2020-04-07 13:59:32
Data actualizare:2018-03-06 12:14:59
Data încărcării:2007-01-28 03:44:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:38
Fotografi:Alexandru Losonczy: 38

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2016-07-16
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 41

Biserica în construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-07-16
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 19

Biserica în construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-07-16
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 16

Biserica în construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-07-16
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 14

Biserica în construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 26

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 56

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-01-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 48

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-01-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 71

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 33

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-01-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 70

Paraclis de lemn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Fundația biserici noi
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 17

Fundația biserici noi
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 46

Fundația biserici noi
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 9

Turla paraclisului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Intrarea în paraclis
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3