Bucuresti :: Manastirea Radu Voda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Radu Vodă
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Radu Vodă nr. 24a
Cod poștal:040275
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.ManastireaRaduVoda.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Chițulescu Gabriel, Sofelea Nicolae
Hram:Sf. Treime, Sf. Nectarie Taumaturgul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Manastirea, turnul clopotnita, cladirea Seminarului Teologic, ruinele palatului domnesc sunt situate pe o colina in apropierea Dambovitei, in centrul orasului. Veche de aproape patru secole si jumatate, cu o arhitectura aseamanatoare cu a Mânăstirii Curtea de Arges, edificiul are un pronaos larg pe care se află cele trei turle si un naos trilobat încununat de o turlă mare. Manastirea este asezata pe o veche vatra de locuire dacica, dar s-au descoperit vestigii si din timpuri mai vechi, din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si a fierului.
Pe acest loc au mai existat alte doua lacasuri. Prima biserica, posibil din lemn, este atribuita domnitorului Mihnea cel Rau (1508-1509) , cea de a doua este ctitorie a domnitorului Alexandru al II lea Mircea zis Oaie Seaca (1568-1577) , stranepotul lui Vlad Tepes, ca facand parte dintr-un complex manastiresc impreuna cu palatul domnesc si zidurile de aparare inconjuratoare. Fiul sau, Mihnea Turcitul, a desavarsit lucrarea inceputa de tatal sau.
Primul document care da marturie despre manastire dateaza din 1577 iunie 15, in care domnitorul ctitor scrie “am socotit cu ravna din tineretea domniei mele si am zidit aceasta sfanta si dumnezeiasca mitropolie, cu toata osardia”. Dupa biruinta lui Mihai Viteazul asupra ienicerilor lui Sinan Pasa, in anul 1595, ostile turcesti in retragere distrug biserica manastirii cu praf de pusca. Radu Mihnea, nepot al ctitorului Alexandru al II lea Mircea si fiul domnitorului Mihnea Turcitul, reconstruieste intregul ansamblu al Manastirii Sf. Troita, lucrare terminata in anul 1625, in timpul domniei lui Alexandru al III lea Coconul, fiul lui Radu Mihnea. Vestitul secretar al Patriarhului Macarie de Antiohia, ierodiaconul Paul de Alep, care a vizitat asezamantul intre anii 1653-1657, descrie manastirea ca pe o “zidire mareata, cu priveliste foarte placuta. Biserica sa este mare si spatioasa, zvelta, mult ornamentata si acoperita in intregime cu picturi. In partea dinspre miazazi e locul mormintelor domnilor, cu bolti din marmura alba, impodobita cu valuri tesute cu fir si sunt alcatuite in forma unei cupole, care se reazema pe patru stalpi de fier. ”Din acele vremuri s-au pastrat pana in zilele noastre biserica, care poarta numele celui de al doilea ctitor, Radu Voda, si turnul clopotnita. Reparatii ample s-au realizat in perioada 1859-1864, dar care, din pacate, au introdus elemente de tip neogotic austriac, straine de arhitectura traditionala. Interiorul a fost repictat, in intregime, de Constantin Lecca si Misu Popp, care au refacut cateva din portretele vechi ale ctitorilor. In anul 1875, ministrul Cultelor aproba daramarea incintei fostei manastirii, prin aruncarea in aer a constructiilor. In perioada 1969-1974, sfantul lacas este restaurat la initiativa. Patriarhului Justinian Marina, al treilea ctitor al bisericii, care isi are mormantul chiar in biserica manastirii, alaturi de alte douazeci si trei de morminte, cele mai vechi fiind ale familiilor domnitorilor ctitori, celelalte ale unor boieri din secolele XVIII-XIX. Pictura a fost refacuta de Parintele Sofian Boghiu de la Antim, Vasile Caraman si de Gheorghe Ciobanu. Arhitectul St. Bals a reusit sa redea vechea infatisare bisericii. Biserica a fost resfintita la data de 11 iunie 1979. Manastirea este reactivata de catre Prea Fericitul Teoctist in 1998. Intaistatatorul sfantului asezamant este P. S. Varsanufie Prahoveanul, obstea numarand cincisprezece monahi, care tin slujbele dupa randuiala athonita, cu liturghie zilnica, ceasuri si priveghere de noapte. Manstirea are ca protector pe Sf. Nectarie Taumaturgul, incepand cu anul 2002, dupa ce particele din moastele sfantului au fost daruite lacasului. Sunt asezate in partea dreapta a bisericii, sub un baldachin.
Pelerini din toata tara au inceput sa soseasca la Manastirea Radu Voda, sa cinsteasca pe Sf. Nectarie pentru minunile sale, mai ales vindecari de boli grave, ce sunt savarsite la moastele sale sau cu untdelemn de la candela sa.
Alte informații:STARET: Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Cod Monument:B-II-a-A-19498
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Sf. Nectarie si comoara lui (Articol)
YOUTUBE.COM: Film Manastirea Radu Voda (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  De la Legea Talionului la iubire și iertare – Episcopul Timotei despre superioritatea învățăturii Mântuitorului (2018-08-13)

 Închide 

De la Legea Talionului la iubire și iertare – Episcopul Timotei despre superioritatea învățăturii Mântuitorului

[2018-08-13]
de Sorin Ionițe

Superioritatea învățăturii Mântuitorului față de Legea Veche a fost una dintre temele abordate de Episcopul Timotei Prahoveanul în predica rostită duminică la Mănăstirea Radu Vodă.
„Până la venirea Mântuitorului lumea trăia într-o lege a răzbunării, numită a Talionului, care cerea «dinte pentru dinte și ochi pentru ochi»”, a precizat ierarhul.
Preasfinția Sa a explicat c㠄legea aceasta a funcționat tocmai pentru a-i păstra pe oameni într-o anumită disciplină și ordine” ca apoi să primească învățătura superioară a Mântuitorului: iubirea și iertarea.
„Mântuitorul a spus în repetate rânduri lucruri pe care nu le-a spus nimeni niciodată despre iubire și despre iertare și aceasta arată superioritatea învățăturii Lui”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Această temă a iertării a fost dusă foarte sus, așezată într-un loc înalt de către Mântuitorul Hristos”, a adăugat părintele episcop insistând asupra cuvintelor Mântuitorului: „Dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Doar și păcătoșii același lucru fac. Eu însă vă spun: iubiți pe cei ce vă urăsc și faceți bine celor care vă vatămă și vă prigonesc”.
Părintele episcop a reflectat la incapacitatea omului contemporan de a ierta:
„Cine dintre noi mai poate spune că face bine cuiva care i-a făcut rău? Noi nu mai suportăm măcar un cuvânt, darămite fapte. Nu ne acceptăm rudeniile, cum să mai acceptăm vrăjmașii sau dușmanii care adeseori prin fapte, prin cuvinte, prin priviri ne arată că nu ne iubesc?”, a atras atenția ierarhul.
Totodată, Episcopul Timotei a oferit un remediu de la Sfinții Părinți pentru vindecarea incapacității de a ierta: rugăciunea.
„Trebuie ne rugăm lui Dumnezeu permanent pentru vrăjmașii noștri și poate ca rugăciunea noastră, dacă este făcută cu inimă bună, să-i întoarcă într-o zi pentru a nu se pierde nici ei, nici noi”.
La final, Preasfinția Sa a sintetizat mesajul textului evanghelic duminical: „Dacă vom ierta, și Dumnezeu ne va ierta pe noi”.
„Să avem permanent în inima noastră puterea căinței și dorința iubirii!”, le-a recomandat ierarhul celor prezenți duminică la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  „Chiar dacă avem credință, trebuie să-I cerem lui Dumnezeu să o întărim mereu” – Episcopul Varlaam Ploieșteanul (2018-07-30)

 Închide 

„Chiar dacă avem credință, trebuie să-I cerem lui Dumnezeu să o întărim mereu” – Episcopul Varlaam Ploieșteanul

[2018-07-30]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit duminică celor prezenți la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală și le-a explicat că deși avem credinț㠄trebuie să-I cerem lui Dumnezeu să o întărim mereu” pentru a ajunge la acea fermitate c㠄Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu”.
Episcopul vicar patriarhal și-a dezvoltat omilia pe baza textului scripturistic duminical ce prezintă Umblarea pe mare – Potolirea furtunii de Mântuitorul Hristos.
În acest sens, Preasfinția Sa a făcut referire la simbolismul corabiei amintită în pasajul biblic.
„Imaginea Corabiei Biserică din Evanghelie, înconjurată de furtună și amenințată de valuri, reprezintă paradigma sau condiția Bisericii în drumul ei de la pământ la cer”.
„Știm din istoria Bisericii că potrivit profețiilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos Biserica va fi tot timpul învolburată de valurile pline de dușmănie ale acestei lumi, dar dacă avem în mijlocul ei pe Hristos toate aceste valuri și furtuni vor fi potrivnice, destinația noastră nu va fi nicidecum ratată, ci vom ajunge acolo unde duce Biserica corabia lui Hristos și anume, la mântuire”, a spus ierarhul.
Concluzionând asupra celor afirmate, Episcopul a explicat c㠄dacă dorim să ajungem la limanul liniștirii sufletești trebuie să ne aflăm înăuntrul corabiei” și a atras atenția c㠄în afara ei există vânt și furtună care duce la pierzarea celor pe care această furtună îi găsește în afara corabiei”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1020, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați – Episcopul Ieronim la Mănăstirea Radu Vodă (2018-06-19)

 Închide 

Toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați – Episcopul Ieronim la Mănăstirea Radu Vodă

[2018-06-19]
de Florin Nicolaie

În contextul oficierii Sfintei Liturghii la Mănăstirea Radu Vodă, Episcopul Ieronim Sinaitul a remarcat duminică în predica sa c㠄toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați, celor care au vedere duhovnicească”.
Vorbind despre grijile vieții și despre puterea de a discerne, Preasfinția Sa a subliniat c㠄lumina lui Dumnezeu din ființa noastră ne ajută prin acest discernământ să avem vedere duhovnicească asupra vieții, organizându-o”.
Ierarhul a evidențiat că nu trebuie să pierdem „pentru cele trecătoare pe cele veșnice și nemuritoare”, dar trebuie să știm c㠄toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați, celor care au vedere duhovnicească. Iar această vedere ne vine din propovăduirea și luminarea pe care ne-a adus-o Mântuitorul”.
Episcopul Ieronim, pentru a aduce mai multă înțelegere asupra subiectului, l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care „ne spune că din alipirea noastră excesivă de cele pământești izvorăsc toate relele care ne vin în viața noastră”.
Ierarhul a completat apoi cu un exemplu al Fericitului Augustin despre albine care „zboară într-un anume fel ca să nu-și lipească aripioarele și să rămână imobilizate de miere, care este lipicioasă”.
Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să vadă în toate „pronia, sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu” deoarece „numai cel care nu crede în Dumnezeu se îngrijorează peste măsură de susținerea existenței sale”.
Cel care crede în Dumnezeu știe că dacă El poartă de grijă păsărilor, îmbracă iarba câmpului, îmbracă crinii cu așa o frumusețe, va purta de grijă și sufletului nostru.
Evidențiind mesajul principal al Evangheliei de duminică: „ridicarea de la cele materiale spre cele spirituale”, ierarhul a spus c㠄Dumnezeu ne-a dăruit toate aceste bunătăți să le stăpânim, nu să ne stăpânească ele pe noi”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1569, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Episcopul Timotei la hramul Mănăstirii Radu Vodă: Lumea are nevoie de iubire, iar modelul adevărat este Preasfânta Treime (2018-05-28)

 Închide 

Episcopul Timotei la hramul Mănăstirii Radu Vodă: Lumea are nevoie de iubire, iar modelul adevărat este Preasfânta Treime

[2018-05-28]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit luni credincioșilor prezenți la hramul ctitoriei lui Radu Mihnea voievod despre iubire și comuniune, evidențiind ca model suprem pe Preasfânta Treime.
În omilia rostită în cadrul Liturghiei oficiate în altarul de vară al așezământului monahal din inima Bucureștiului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus c㠄lumea de astăzi are nevoie de iubire și comuniune, iar modelul adevărat de comuniune, de iubire, de trăire este tocmai Preasfânta Treime”.
Ierarhul a amintit că numeroase lăcșuri de cult din România sunt ocrotite de Preasfânta Treime „pentru a ne aminti de unitate, comuniune, de iubire desăvârșită așa cum se întâlnește în mod desăvârșit doar în sânul Preasfintei Treimi”.
Episcopul vicar al Arhiepiscopului Bucureștilor i-a îndemnat pe toți credincioșii ortodocși să participe la slujbe, pentru a înțelege Taina Preasfintei Treimi.
„Fiecare fiu al Bisericii trebuie să pătrundă tot mai mult în taina și iubirea Preasfintei Treimi participând la slujbele Bisericii care sunt săvârșite în numele Preasfintei Treimi”, a atras atenția Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Preasfinția Sa a mai spus că putem înțelege atât cât ne este cu putință nouă din această mare Tain㠄prin smerenie, prin credință profundă și într-o mică măsură prin citire, prin lectura Sfinților Părinți” .
Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, preoți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București, precum și clerici din obștea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Mănăstirea Radu Vodă
Mănăstirea Radu Vodă, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, a fost ctitorită de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina.
După victoria lui Mihai Viteazul din octombrie 1595, de la Târgoviște, Sinan Pașa e silit să se retragă din fața armatelor biruitoare ale creștinilor.
În timpul retragerii sale el a distrus toate fortificațiile pe care le ridicase și a dărâmat până în temelie Mănăstirea Sfintei Treime.
Abia în 1614, voievodul Radu Mihnea (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) începe reconstrucția, păstrând planurile și elevația edificiului de origine.
Biserica este cunoscută de atunci sub numele ctitorului. Fiul și urmașul său la domnie, Alexandru Coconul (1623-1627) se îngrijește de pictarea bisericii.
Planul și formele arhitectonice ale bisericii Radu-Vodă sunt inspirate din cele ale bisericii episcopale de la Curtea de Argeș, cu diferența că materialul de construcție întrebuințat nu este piatra, ci cărămida.
Planul este triconc, cu turlă pe naos, cu un pronaos lărgit, acoperit cu trei turle dintre care cea principală se sprijină pe douăsprezece coloane, simbolizând pe cei doisprezece apostoli, ca și la modelul de la Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1701, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii PS Timotei îndeamnă să ne spălăm nu numai fața, ci și sufletul (2018-04-13)

 Închide 

În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii PS Timotei îndeamnă să ne spălăm nu numai fața, ci și sufletul

[2018-04-13]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie și sfințirea mică a apei la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă. În omilia sa, Ierarhul a îndemnat să luăm aminte la inscripția aflată deasupra Izvorului Tămăduirii de la Constantinopol: Spală-ți nu numai fața, spală-ți și sufletul.
Foarte mulți credincioși merg pentru a lua apă din izvorul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, pentru a se tămădui nu doar de neputințele trupului, ci și de ale sufletului pentru că acolo deasupra izvorului câteva cuvinte scrise în grecește ne învață: Spală-ți nu numai fața, spală-ți și sufletul.
Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a atras atenția c㠄Biserica ne-a chemat astăzi, în Săptămâna Luminată, să o cinstim pe Maica Luminii, pe cea care este mai înaltă decât cerurile și mai curată decât strălucirile soarelui”. Preasfinția Sa a evidențiat că așa au numit-o Părinții Bisericii pe Maica Domnului și a spus c㠄nu există poate o expresie mai frumoasă care să o definească”.
„Câte alte izvoare nu mai întalnim noi și câte binecuvântări nu primim noi din partea Născătoarei de Dumnezeu” a întrebat retoric ierarhul evidențiind motivul pentru care Părinții Bisericii au așezat în această Săptămână Luminată și o zi închinată Maicii Domnului „care a născut Izvorul Vieții Veșnice”.
De aceea, fericiți sunt cei care în aceste zile beau băutură nouă izvorâtă din mormântul lui Hristos și cei care își pun nădeajdea în El, singura nădejde adevărată a vieții noastre. Luând apă din izvorul preacuratei Născătoare de Dumnezeu ne gândim că acest izvor izvorăște de la Domnul Vieții, de la cel care a biruit moarte și ne-a dăruit nouă viață veșnică.
În cadrul Liturghiei, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe teologul Alexandru Costea și preot pe diaconul Alexandru Croitoru pe seama parohiei Sf. Ioan Mizil, Urlați.
Alături de ierarh, din soborul slujitor a făcut parte pr. stareț Nectarie Șofelea, clerici din obștea mănăstirii, preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2103, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  PS Varlaam Ploieșteanul a liturghisit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală (2018-03-19)

 Închide 

PS Varlaam Ploieșteanul a liturghisit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

[2018-03-19]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a slujit în Duminica Sfântului Ioan Scărarul în Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Numeroși bucureșteni s-au rugat împreună ierarhul și cu slujitorii așezământului monahal.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre cele două texte evanghelice citite în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare: Vindecarea fiului lunatic (Marcu 9:17-32) și Predica de pe munte-Fericirile (Matei 4:25; 5:1-12).
Făcând referire la cinstirea Sf. Ioan Scărarul sau Sinaitul, PS Varlaam a spus că în Sfânta Evanghelie Fericirile ne sunt prezentate ca nouă trepte „pe care cuvioșii și cuvioasele din calendar în timpul vieții lor pământești le-au urmat ca pe un adevărat program duhovnicesc pentru toată viața”.
Despre Vindecarea tânărului stăpânit de un duh mut și surd, ierarhul a spus c㠄ne pune încă o dată în vremea acestui post la inimă importanța credinței, a rugăciunii și a postului”.
Preasfinția Sa a evidențiat de asemenea suferința părintelui împreună cu fiul său care era stăpânit de duhuri necurate:
„El ca părinte își asumă această suferință și o trăiește, o împărtășește cu fiul său suferind. De aceea, când se apropie de Mântuitorul, el nu se roagă ca fiul său să fie vindecat, ci ca Iisus să aibă milă de ei. Adică de el ca tată, care suferă la fel de mult ca și fiul său. Această suferință a fiului a devenit în aceeași măsură și suferința tatălui”, a explicat PS Varlaam.
Mănăstirea Radu Vodă, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina este monument istoric. Așezământul a fost ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina, pentru a mulțumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri împotriva lui Vintilă-Vornicul și Dumbravă-Vornicul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2474, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  „Să fim și noi apropiați celor aflați în suferință”, îndeamnă PS Timotei Prahoveanul (2018-03-05)

 Închide 

„Să fim și noi apropiați celor aflați în suferință”, îndeamnă PS Timotei Prahoveanul

[2018-03-05]
de Gheorghe Anghel

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a recomandat în omilia duminicală să ajutăm pe aproapele nostru aflat în suferință și să cerem ierterea păcatelor noastre prin pocăință. „Să fim și noi asemenea celor patru bărbați care au avut grijă de slăbănog; eiau lăsat toate și au luat pe cel bolnav și s-au dus pentru a face un bine, știind că Mântuitorul Hristos va aduce bucurie lui cum a adus altora”, a afirmat Preasfinția Sa în predica rostită la mănăstirea bucureșteană Radu Vodă.
PS Timotei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în vremurile de acum, „aproape că nu ne mai facem timp pentru noi, cu atât mai mult pentru ceilalți care sunt paralizați sau bolnavi”. În acest sens, ierarhul a evidențiat că nici nu putem să vorbim despre „oamenii străini care ar avea nevoie de ajutorul și grija noastr㔠în condițiile în care „sunt atât de multe familii care nu își vizitează părinții” și nu sunt atenți la nevoile celor din familie.
Ierarhul a făcut referire și la pocăința pe care trebuie să o arătăm înaintea lui Dumnezeu pentru a primi iertare de păcate. El a afirmat că, mai ales în această perioadă de post, „lacrimile noastre nevăzute de alții ar putea curge pentru a primi cel mai mare dar, și anume iertarea păcatelor”.
PS Timotei Prahoveanul a evidențiat că iertarea în Biserica lui Hristos nu este condiționată de temniță sau altele asemenea tribunalelor lumești, în schimb cei care doresc să își curețe sufletele de păcate sunt îndemnați la o perioadă de pocăință pe care ierarhul a numit-o „un timp al bucuriei”.
„Perioada de pocăință adevărată nu este niciodată tristă, ea este picurată adeseori cu roua Duhului Sfânt pe care o primim prin rugăciune și binecuvântarea lui Dumnezeu, prin Sfânta Liturghie și Sfintele Taine”.
Preasfinția Sa a explicat că atunci când venim la Biserică să ne întâlnim cu Domnul, ca și bolnavul din evanghelie, avem posibilitatea să auzim aceleași cuvinte: iertate îți sunt păcatele. Însă, trebuie să ne străduim prin eforturi duhovnicești pentru a ne învrednici de acest dar al iertării păcatelor.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evidențiat, în cuvântul său, aspecte din viața Sfântului Grigorie Palama, precum și contribuția sa teologică privind lumina dumnezeiască.
Puțini știu că el, preocupat de teologie și lumina dumnezeiască, de lucrurile pe care cei mai mulți nici nu le observăm, el, fiul unui demnitar împărătesc, sfetnic al împăratului de la Constantinopol, avea să aleagă de la 20 de ani calea mănăstirii, dar nu o mănăstire împărătească în care să aibă avantaje, ci a căutat în viața aspră de nevoință lucrurile care îl pot apropia pe om de Dumnezeu.
În cadrul slujbei, diaconul Zahiu Florin Augustin a fost hirotonit preot pe seama parohiei Conduratu, protoieria Urlați. Alături de ierarh, din soborul slujitor a făcut parte starețul așezământului monahal, arhim. Nectarie Șofelea, precum și părinții din obștea mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2536, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Radu Vodă (2018-02-20)

 Închide 

Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Radu Vodă

[2018-02-20]
de Gheorghe Anghel

În prima zi a Postului, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală slujba a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Alături de Preasfinția Sa a slujit părintele stareț Arhim. Nectarie Șofelaea, dar și preoți și diaconi din cadrul obștii monahale.
Ca o particularitate a acestei perioade, conform rânduielilor liturgice ale Bisericii noastre, în această primă săptămână a Postului Păresimilor este oficiată Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Canonul este citit în patru părți în primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul Pavecerniței Mari, și integral în Joia din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști.
Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări.
Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului.
Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2752, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  PS Timotei: „Judecata din urmă este un subiect pe care îl amânăm, nu-l dorim” (2018-02-11)

 Închide 

PS Timotei: „Judecata din urmă este un subiect pe care îl amânăm, nu-l dorim”

[2018-02-11]
de Sorin Ionițe

„Cutremurătoare cuvinte în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ascultăm întotdeauna cu o săptămână înainte de începerea Sfântului și Marelui Post al Paștilor”, a spus PS Timotei Prahoveanul referitor la textul evanghelic citit duminică în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. Preasfinția Sa a avertizat asupra faptului că mulți evită să vorbească despre moarte și pregătirea pentru cele veșnice:
„Judecata din urmă este un subiect pe care îl amânăm, nu-l dorim. Nu vorbim despre moarte; sunt oameni care ajunși la o vârstă respectabilă refuză acest subiect, crezând că vor trăi veșnic”.
„Observăm că toți deopotrivă, și slujitori ai Bisericii și oameni care ne considerăm credincioși sau mai apropiați decât alții de Biserică amânăm acest subiect permanent, crezând că vom moșteni lumea și trec zile, săptămâni, și poate ani, când nu oferim nimănui nici măcar o bucată de pâine”, a precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Ierarhul a îndemnat la conștientizarea caracterului efemer al vieții pe pământ și la urmarea faptelor de milostenie recomandate de Mântuitorul. Părintele Episcop a atras atenția că egoismul este contrar criteriului judecății din urmă: iubirea.
„Aproape că ne rușinăm, noi cei care ajunși la o anumită vârstă constatăm cât de departe suntem de faptele iubirii creștine, cât de rar ne aducem aminte de cei în suferință, cât de puține vizite facem celor bolnavi sau celor aflați în temniță, cât de rar primim pe cineva în casa noastră, cât de rar ne deschidem ușile inimii, ale sufletului pentru a-i primi pe ceilalți”, a spus PS Timotei.
În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre prima venire și a doua venire a Mântuitorului. „Întâi l-am văzut venind smerit într-o peșteră săracă din Betleem, trăind printre cei mulți, fiind abia înțeles de unii și de cei mai mulți refuzat”, dar „a doua sa venire va fi una plină de slavă”. „Atunci va veni să judece vii și morții, după cum mărturisim în Simbolul de credință”.
Pentru a sublinia cât de jertfelnic trebuie să fie creștinul în raport cu aproapele său, PS Timotei a amintit un îndemn al Sf. Ioan Gură de Aur: „Dă pâinea ta celui flămând pentru ca într-o zi Domnul să te așeze la masa Cinei Lui”.
„Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos Dumnezeul nostru este momentul pentru care trebuie să ne pregătim cel mai mult. Să ne ajute Dumnezeu ca inima noastră să fie mai bună, iar preocupările vieții noastre dintre cele plăcute Lui”, a concluzionat PS Timotei Prahoveanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2973, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Sf. Mc. Filimon | Actorii și-au cinstit ocrotitorul la Mănăstirea Radu Vodă (2017-12-14)

 Închide 

Sf. Mc. Filimon | Actorii și-au cinstit ocrotitorul la Mănăstirea Radu Vodă

[2017-12-14]
de Gheorghe Anghel

Ocrotitorul actorilor, Sfântul Mucenic Filimon, a fost cinstit joi la mănăstirea Radu Vodă. A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în data de 14 decembrie, actorii bucureșteni să se reunească în rugăciune la istoricul așezământ monahal pentru a-și comemora colegii trecuți la cele veșnice și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor.
Această sărbătoare a adunat în comuniune mai mulți actori și regizori care și-au dedicat viața acestei vocații, scenei și teatrului românesc, a declarat pentru Agenția de știri Basilica arhim. Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii Radu Vodă.
În lăcașul de cult au fost prezente nume importante ale teatrului autohton, dintre care menționăm: Alexandru Bindea, Mihaela-Lamia Beligan, Magda Catone, Manuela Harabor, Tomi Cristin, Silviu Biriș.
Evenimentul a debutat, cum era firesc, prin oficierea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost rostite ectenii și rugăciuni de pomenire pentru sufletele actorilor trecuți la Domnul. Apoi a fost săvârșită o slujba de binecuvântare și mulțumire pentru actorii prezenți în biserica mănăstirii, dar și pentru cei ce din binecuvântate pricini nu au fost prezenți, cerând mila și ajutorul lui Dumnezeu în activitatea lor, precum și mulțumind Lui pentru ceea ce au realizat pana în prezent, a spus arhim. Nectarie.
Sfântul Mucenic Filimon este ocrotitorul actorilor și al realizatorilor de spectacole. El a trăit în cetatea Tebaida din Egipt în timpul împăratului păgân Dioclețian. S-a convertit la creștinism în urma unei întâmplări deosebite. Ca să-l scape pe un creștin numit Apolonie de persecuțiile păgânilor a acceptat să îmbrace hainele lui și să aducă jertfe idolilor. În acest moment însă în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința în Hristos și a devenit creștin. Pentru aceasta el a fost supus multor chinuri, fiind martirizat prin tăierea capului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4169, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Hramul Mănăstirii Radu Vodă | Moaștele Sfinților Nectarie de Eghina și Efrem cel Nou au fost așezate spre închinare (2017-11-08)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Radu Vodă | Moaștele Sfinților Nectarie de Eghina și Efrem cel Nou au fost așezate spre închinare

[2017-11-08]
de Andrei Pau

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Mănăstirii Radu Vodă au debutat miercuri, 8 noiembrie 2017, cu tradiționala procesiune cu moaștele Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou. Acestea au fost așezate într-un baldachin special amenajat în apropierea lăcașului de cult. Programul liturgic va continua de la ora 17 cu oficierea slujbei de priveghere.
În ziua hramului, de la ora 8:30, vor fi săvârșite: slujba ceasurilor, Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie și Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Sfintele moaște vor rămâne în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, după care vor fi reașezate în biserica așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5288, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Sărbătoarea Sfântului Nectarie de Eghina la Mănăstirea Radu Vodă (Programul evenimentelor) (2017-11-06)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Nectarie de Eghina la Mănăstirea Radu Vodă (Programul evenimentelor)

[2017-11-06]
de Sorin Ionițe

Credincioșii bucureșteni, dar și pelerini din alte zone ale țării, sunt așteptați în aceste zile să ia parte la sărbătoarea Mănăstirii Radu Vodă care își va serba joi ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina.
Manifestările religioase vor debuta în dimineața din ajunul hramului, 8 noiembrie 2017, când moaștele Sfântului Nectarie de Eghina și ale Sfântului Efrem cel Nou vor fi scoase în procesiune și așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în apropierea locașului de cult.
Slujba de priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie va fi oficiată miercuri seară, începând cu ora 17:00.
În ziua hramului, de la ora 8:30, vor fi oficiate slujba ceasurilor, Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie și Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Sfintele moaște vor rămâne în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, după care vor fi reașezate în biserica așezământului.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer, care s-au săvârșit pentru cei care s-au închinat cu credință sfintelor sale moaște, este unul din cei mai iubiți sfinți din Grecia, dar nu numai.
Sfântul Nectarie s-a născut în data de 1 octombrie 1846, în orășelul Silivria, pe țărmul Mării Marmara, la 20 de kilometri vest de Constantinopol. A fost mitropolit de Pentapole, în Egipt, director al seminarului din Atena, duhovnic, slujitor al Bisericii și mare iubitor de săraci. Începând cu anul 1904 s-a retras în insula grecească Eghina, unde a construit Mănăstirea Sfânta Treime. A trecut la cele veșnice în 8 noiembrie 1920, la 74 ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5177, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  PS Timotei: Suntem cu adevărat liberi când ne lepădăm de păcate și patimi (2017-10-23)

 Închide 

PS Timotei: Suntem cu adevărat liberi când ne lepădăm de păcate și patimi

[2017-10-23]
de Gheorghe Anghel

Duminica 23 rusalii la Radu Vodă (5)
În cuvântul rostit în cadrul Liturghiei oficiate duminică, 22 octombrie 2017, la Mănăstirea Radu Vodă, PS Timotei Prahoveanul a avertizat că suntem cu adevărat liberi doar atunci când ne lepădăm de păcate și trăim viața după perceptele biblice. Păcatele și patimile ne țin robi și nu putem scăpa din această robie decât atunci când ne lepădăm de ele, a subliniat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Întruparea Fiului lui Dumnezeu a avut ca scop eliberarea din robia în care ne aflam fiind sub jugul păcatului. Hristos a venit în lume, a spus ierarhul, ca să ne elibereze de păcat, de moarte și întuneric. El a dorit ca toți oamenii să fie fii ai lumini și să meargă pe calea luminii.
Făcând referire la purtarea celor din Ținutul Gherghesenilor care l-au alungat pe Hristos pentru paguba materială cauzată de pierderea turmei de porci, Preasfinția Sa a tras un semnal de alarmă față de situația din societatea contemporană când Mântuitorul este din ce în ce mai alungat din spațiul public.
Ceea ce s-a întâmplat în Ținutul Gherghesenilor se întâmplă permanent în viața noastră și în istorie. Oamenii nu s-au bucurat de vindecarea care fusese făcută unui om suferind, frate de-al lor, ci s-au întristat de paguba care le-a fost produsă. Nu au avut puterea să se bucure de eliberarea celui bolnav până atunci, ci s-au întristat că au pierdut bunuri materiale.
Lăcomia și goana după cele materiale a fost un alt aspect tratat în omilia de duminică. Preasfinția Sa a evidențiat că noi, de cele mai multe ori, suntem preocupați de cele lumești, asemenea locuitorilor din Gadara.
Nu suntem mulțumiți cu ceea ce avem. Privim la cel de lângă noi care are lucruri mai frumoase, mai multe și suntem rareori mulțumitori față de Dumnezeu pentru ce ne-a dăruit.
Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că lăcomia celor din Gadara și a noastră nu este plăcută înaintea lui Dumnezeu și atunci când pierdem bunuri de care ne-am lipsit în mod obsesiv acestea pot constitui semne ale pedagogiei divine în viața noastră.
Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, preum și slujitori din cadrul obștii mănăstirii bucureștene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5465, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Donare sânge: Viețuitori ai Mănăstirii Radu Vodă au răspuns afirmativ apelului lansat de Patriarhia Română (2017-08-12)

 Închide 

Donare sânge: Viețuitori ai Mănăstirii Radu Vodă au răspuns afirmativ apelului lansat de Patriarhia Română

[2017-08-12]
de Iulian Dumitrascu

O parte din frații și părinții Mănăstirii bucureștene Radu Vodă, cu binecuvântarea Părintelui Stareț Arhim. Nectarie Șofelea, au răspuns afirmativ apelului lansat recent de Patriarhia Română.
Ei au donat sânge, vineri, 11 august 2017, în unul din Centrele de transfuzie din București.
Potrivit comunicatului emis de Biroul de presă al Patriarhiei Române, în acest moment nevoia de sânge este acută în multe unități medicale, deoarece există intervenții chirurgicale care sunt amânate în spitale din cauza acestei lipse. Astfel, cei care doresc să ajute la rezolvarea acestei crize sunt îndemnați să meargă și să doneze sânge la centrele de transfuzie cele mai apropiate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6461, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Patriarhul Daniel a sfințit noua raclă pentru moaștele Sfântului Efrem de la Mănăstirea Radu Vodă (2017-06-06)

 Închide 

Patriarhul Daniel a sfințit noua raclă pentru moaștele Sfântului Efrem de la Mănăstirea Radu Vodă

[2017-06-06]
de Sorin Ionițe

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit astăzi o nouă raclă pentru fragmentul din moaștele Sfântului Efrem cel Nou, aflat în patrimoniul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.
Slujba de sfințire din 6 iunie 2017 a avut loc în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința patriarhală, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Noua raclă va fi așezată în biserica mănăstirii bucureștene alături de moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.
La eveniment au fost prezenți: Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul Daniel a subliniat importanța cinstirii sfinților.
Biserica Ortodoxă consideră că această cinstire a Sfinților este și o creștere a noastră în evlavie, o întărire în credință și în comuniune, deoarece Sfinții adună popoarele laolaltă, a amintit Preafericirea Sa, conform Radio Trinitas.
Indiferent de etnia sau poporul în care s-a născut un Sfânt, El devine rugător pentru toți oamenii și în mod special pentru cei care îl cheamă în ajutor și îl cinstesc după cuviință, a adăugat Patriarhul României.
Părintele Patriarh a explicat faptul că Sfinții devin scopul pelerinajelor duhovnicești, prin care oamenii intră în comuniune.
Sfinții din alte țări, alături de Sfinții noștri motivează pelerinajele. Acestea nu sunt simple vizite turistice, ci manifestarea credinței și a comuniunii între oamenii din aceeași țară, dar și între pelerinii din diferite țări care vizitează locurile sfinte ale Ortodoxiei.
Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou s-a născut în Grecia în 14 septembrie 1384. În anul 1425 a fost luat prizonier de turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților – Néa Makri, unde viețuia sfântul. După ce a fost torturat mai multe luni, a trecut la cele veșnice în 5 mai 1426.
Moaștele Sfântului Efrem cel Nou au fost aduse din Néa Makri și așezate spre închinare în Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă în 3 mai 2015.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7274, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26

»  Hramul Mănăstirii Radu Vodă. PS Timotei: Lumea de astăzi are nevoie de iubire și de comuniune, iar modelul absolut este Preasfânta Treime (2017-06-05)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Radu Vodă. PS Timotei: Lumea de astăzi are nevoie de iubire și de comuniune, iar modelul absolut este Preasfânta Treime

[2017-06-05]
de Gheorghe Anghel

hramul Mănăstirii Radu Vodă (25)
Trebuie să învățăm din iubirea și comuniunea Preasfintei Treimi, i-a îndemnat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor pe credincioșii prezenți la hramul mănăstirii Radu Vodă. Lumea de astăzi are nevoie de iubire și de comuniune, iar modelul absolut este tocmai Preasfânta Treime, a evidențiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în omilia sa.
Sute de credincioși din Capitală au participat astăzi, 5 iunie 2017, la hramul Mănăstirii Radu Vodă. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, preoți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București, precum și clerici din obștea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
În cuvântul său, Ierarhul i-a sfătuit pe toți credincioșii ortodocși să participe la slujbe pentru a înțelege Taina Preasfintei Treimi:
Fiecare fiu al Bisericii trebuie să pătrundă tot mai mult în taina și iubirea Preasfintei Treimi participând la toate slujbele Bisericii care sunt oficiate în numele Preasfintei Treimi. Sfânta Liturghie și toate celelalte rânduieli de slujbă încep cu binecuvântarea în numele Preasfintei Treimi.
Acesta este tocmai modelul spre care noi privim, a mai spus Ierarhul făcând referire la Treimea Sfântă.
De aceea și multe dintre bisericile importante ale pământului românesc au ca hram sărbătoarea Preasfintei Treimi, tocmai pentru a ne aminti de unitate, de comuniune desăvârșită așa cum se întâlnește în mod desăvârșit doar în sânul Preasfintei Treimi.
Preasfințitul Timotei Prahoveanul a mai spus că prin smerenie și prin lectură putem înțelege această mare Taină:
Taina Sfintei Treimi nu o putem pătrunde decât printr-o credință profundă, prin smerenie și într-o mică măsură prin citire, dar mai ales prin trăire, prin dragoste, prin urmarea acestui model. Când spun trăire mă refer la ceea ce ține de partea nevăzută a lucrurilor. Foarte mulți oameni preferă imaginea exterioară decât cea interioară. Noi trebuie să luptăm pentru trăirea pe care ne-o recomandă Domnul în discreție.
Am putea spune că această zi a Preasfintei Treimi este prezentă întodeauna în Biserica Ortodoxă pentru că, așa după cum au spus Sfinții Părinți, Biserica este plină de Sfânta Treime, a evidențiat ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7281, Ultimul acces: 2018-10-17 08:51:26


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:38212
Data ultimei vizualizări:2018-10-17 08:51:27
Data actualizare:2018-10-04 13:59:30
Data încărcării:2006-01-04 13:11:59
Nr. Mesaje:2
Rugăminte:
(2012-06-07)
draga parinte sunt o credincioasa din oradea si as dori sa va rugati sfintului nectarie pentru parintele iustin parvu de la manastirea petru voda pentru ca este internat la spital ca are un picior rupt si i sa facut operatie ca sa se vindece.Va multumesc din tot sufletul.
@ymail.com
Apreciere:
(2012-05-24)
un loc de rai in mijlocul tumultuos al bucurestilor
@gmail.com
Nr. Fotografii:147

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 7

Interior
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 8

Interior
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 24

Iconostas
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Iconostas
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-28
Contor: 108

Porțile împărătești
Foto: internet

Data: 2011-05-20
Contor: 17

Cupola turlei
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Cupola turlei
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 21

Cupola turlei
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 8

Monument funerar
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 12

Pisanie
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Candelabru
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 6

Pictură
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 4

Tablou votiv
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 8

Tablou votiv
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Pictură
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-28
Contor: 144

Icoană
Foto: internet


Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10