Capalna :: Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Acoperământul Maicii Domnului
Căpâlna
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Căpâlna
Comună:Gâlgău
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 75
Cod poștal:457142
Telefon :0751... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Gavril Chirilă, Vasile Șomcutean
Hram:Acoperământul Maicii Domnului
Detalii:Construită în 2009.
Știri despre biserică:

»  Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica Parohiei Căpâlna (2016-10-18)

 Închide 

Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica Parohiei Căpâlna

[2016-10-18]
de Gheorghe Anghel

PS Sofronie
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat duminică, 16 octombrie 2016, aslujba de târnosire a bisericii cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din parohia Căpâlna, Protopopiatul Tinca, informează Pr. Cristian Rus, Consilier Mass Media al Eparhiei. Slujba a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, în sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și centrale și a numeroși credincioși și credincioase din Căpâlna și localitățile învecinate.
Făcând referire la textul evanghelic, în cuvântul său Preasfințitul Părinte Sofronie a evidențiat faptul că Pilda Semănătorului este reprezentativă deopotrivă pentru viața duhovnicească a credinciosului și pentru creșterea spirituală și intelectuală a copiilor și tinerilor.
Privind la ceea ce se întâmplă astăzi în lume, prin prisma Pildei semănătorului, recunoaștem că această pildă este radiografia exactă a omului zilelor noastre. Ea ne privește pe noi toți și pe fiecare în parte, dar nu pentru a-l judeca pe aproapele, ci a ne judeca pe noi înșine. Altfel spus, Pilda semănătorului este o oglindă pe care Domnul Iisus Hristos o pune înaintea fiecărui creștin, spre a vedea și a se întreba, de câte ori, în viața sa, la vreme de prigoană, nu s-a lepădat de cuvântul lui Dumnezeu, de câte ori, prins în grijile vieții, însetat de carieră, de avere și alte lucruri lumești trecătoare, nu a pus grija pentru suflet pe ultimul plan și cât de puțin în viața sa a lăsat cuvântul lui Dumnezeu să rodească, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe Părintele paroh Vasile Marius Dobra iconom-stavrofor.
Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a prezentat, în cuvântul rostit, principalele etape derulate în ridicarea noului sfânt lăcaș menționând grija preoților parohi care s-au succedat, culminând cu actualul paroh, dar și jertfele și râvna bunilor credincioși din Căpâlna pentru construirea bisericii.
De asemenea, părintele paroh Vasile Marius Dobra a rostit un cuvânt de mulțumire în care a adus laudă Preasfintei Treimi pentru tot ajutorul oferit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici. A adresat, apoi, mulțumiri alese Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezență, binecuvântare și multa purtare de grijă, iar oficialităților centrale și locale și tuturor binefăcătorilor și miluitorilor pentru sprijinul acordat.
În încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh și pe credincioșii parohiei Căpâlna pentru frumoasa realizare de ridicare și împodobire a noii biserici, arătând că rânduiala târnosirii unei biserici este un moment istoric pentru o comunitate, ce va rămâne în memoria tuturor celor prezenți ca o zi de mare sărbătoare.
Cu ocazia târnosirii bisericii, Chiriarhul Oradiei a înmânat diplome de apreciere membrilor Consiliului și Comitetului parohial, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici.
***
Piatra de temelie pentru biserică parohială Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Căpâlna a fost așezată în anul 1947. Odată cu instaurarea regimului comunist ateu, vreme de peste 40 de ani, nu s-a mai permis ridicarea sfântului lăcaș, credincioșii din Căpâlna fiind nevoiți să se roage în vechea biserică de lemn. După evenimentele din anul 1989, prin grija preoților parohi de aici s-a continuat ridicarea bisericii, pe aceeași fundație. Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 1990-2005. Din anul 2005, prin jertfa Preacucernicului Părinte paroh Vasile Marius Dobra, cu ajutorul membrilor Consiliului și Comitetului parohial și sprijinul autorităților centrale, județene și locale, dar și al credincioșilor și a numeroși binefăcători, au fost realizate lucrările de tencuire interioară și exterioară, pavimentare cu gresie, montare a iconostasului și icoanelor precum și a întregului mobilier din biserică. A fost realizată instalația electrică și a fost introdusă încălzirea centrală, biserica fiind pictată în interior în tehnica frescă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 887, Ultimul acces: 2020-04-07 01:34:14


Nr. vizualizări:1982
Data ultimei vizualizări:2020-04-07 01:34:14
Data actualizare:2017-07-04 13:44:55
Data încărcării:2006-05-15 11:24:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-07-04
Contor: 4

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View