Bretea Muresana :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Bretea Mureșană
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bretea Mureșană
Comună:Ilia
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337273
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, comuna-ilia.blogspot.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Muresan Alin Marius
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserică din lemn (monument istoric) , din secolul al XVII-lea (1663) , situată în cimitirul satului. Renovată si adusă la forma inițiala în anul 2000.
Biserica cu hramul ”Sfantului Dumitru” se afla asezata la marginea satului, spre valea Muresului, strajuita de cativa stejari uriasi, frati buni cu cei care s-au taiat, cu mai bine de trei veacuri in urma, barnele late din care s-a rostuit lacasul.
Forma planului este cea dreptunghiulara, cu capetele de la apus si rasarit in prelungirea navei, poligonale, cu trei laturi.
Inscriptia, in limba romana, sapata in pragul de sus al singurei intrari, aflata pe latura de nord, ne spune ca sfanta biserica a fost ctitorita de familia Giurgestilor: ”Mihoc cu muierea Ana, Patru cu Sorica si Nede, Branduse, cu toata cheltuiala, acesti crestini, ca sa fie blagosloviti de Domnul Hristos. Cu tot neamul star la ziua cea de judet, amin, 1653 martie 3”. (I. Costache-Panait, op. cit. , p. 145) .
Cadrul usii bisericii este valoros nu numai datorita inscriptiei pastrate ci si datorita frumusetii ornamentatiei sculptate, plina de adanci semnificatii: discul solar, dinte de lup, trifoi cu patru foi inscris in cerc, etc.
De remarcat arhaismul ferestruicilor in forma de cruce si gaura de cheie. Biserica a fost reparata de mai multe ori, una din reparatii, cea din 1914 fiind consemnata pe o barna. Din nefericire, lucrarile de restaurare s-au intamplat, atat in 1965 cat si in 1999, cand lacasul era in pragul prabusirii, astfel ca acoperirea interioara, tampla si urmele de pictura au fost iremediabil pierdute.
Ultima restaurare, facuta temeinic si stiintific, au redat frumusetei vechii ctitorii a Giurgestilor, inlocuind
pe langa cateva grinzi din talpa lacasului si invelitoarea de sita de pe acoperis si de pe turnul suplu, cu foisor si coif inalt, ascutit, frumos.
Alte informații:Una din bisericile de lemn salvate de la dispariție este cea din satul Bretea Mureșană, comuna Ilia, biserică ce poartă hramul Sfântului Dumitru. Biserica de lemn din cimitirul satului hunedorean Bretea Mureșană face parte din categoria “bisericilor călătoare”, pe actualul loc fiind postată doar din anul 1914, când a fost achiziționată de săteni. O inscripție pe clopotul original, aflat acum în clopotnița bisericii noi, dezvăluie faptul că a fost construită în anul 1665, prin părțile Bradului, unde a și servit multă vreme ca lăcaș de cult. Din păcate cu noul domiciliu, biserica a primit și o alt㠓identitate” arhitectonică. Astfel a fost mărit pronaosul, s-a schimbat intrarea principală din fațada sudică pe cea nordică, afectându-se calitativ detaliile de mare artă ale construcției originale. Mai mult “martelarea” bisericii a fost desăvârșită, între anii 1965-1969, cu prilejul lucrărilor de “restaurare” neinspirate, care au redus înălțimea turnului-clopotniță cu 3 m, au modificat secțiunea transversală, biserica a fost “urcat㔠pe o fundație de beton, căpătând în final imaginea bisericii tip navă. Cu planul dreptunghiular, cu colțurile teșite la pronaos și altar, lăcașul de cult din Bretea Mureșană se înscrie în tipologia clasică vest-ardeleană. Naosul și altarul erau acoperite inițial cu bolte cilindrice, iar pronaosul cu tavan drept. Peste pronaos, turnul-clopotniță se remarcă prin dimensiunile neobișnuite ale elementelor de perete, care au avut ca efect pierderea stabilității. Îmbinările pereților - în stilul tradițional românesc (coadă de rândunică, spre exemplu, œ lemn cu prag simplu etc) , precum și învelitoarea din șiță produc o impresie estetică deosebită. Din fericire, s-au luat măsuri nu doar pentru consolidarea edificiului de lemn, ci și pentru revenirea la forma originală: modificarea siluetei turnului și a fleșei, reconstituirea bolților și peretului între pronaos și naos, reconstrucția în forma originală a șarpantei, streașinii, turlei etc. Sistemul constructiv folosit este tipic pentru majoritatea bisericilor din lemn din zona Ardealului de vest, fiind realizat dintr-o suită de subansambluri constructive caracteristice, toate realizate și îmbinate exclusiv prin tehnici tradiționale ale lemnului. Suprastructura bisericii se află în stare de echilibru, dar prezintă deteriorări în zona de contact a stâlpilor la nivelul soclului. Au fost deteriorate de asemenea tălpile inferioare ale turnului precum și o parte din contrafișe. Au fost înlocuite o serie de elemente în structura coifului turlei și șarpantei, pentru a reveni la silueta originală. Lucrările de renovare au fost terminate în anul 2000.
Cod Monument:HD-m-A-03272
Nr. vizualizări:8119
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 05:26:05
Data ultimei actualizări:2018-11-29 11:40:54
Data încărcării pe sit:2006-05-09 06:40:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-05
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 145

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș