Poieni-Suceava :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Poieni-Suceava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Poieni-Suceava
Comună:Udești
Județ:Suceava
Cod poștal:727541
Telefon :0724... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaUdesti.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Alexandriuc Mihai
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica a fost construita în anul 1905 din lemn si acoperita cu tabla zincata. Biserica are forma de trefla si provine din donatie de la parohia Udesti
Biserica are turn central si doua turnulete la capatul coamei, dar în interior sunt închise, naosul este despartit printr-un paravan arcuit – desemnând locul unde stau femeile, acesta este mai înalt cu 20 centimetri fata de cel în care stau barbatii.
Biserica a fost construita de mesteri tarani, condusi de Gheorghe Andries. Pictura bisericii este realizata de o Orobca Anton din Suceava si Gheorghe Berlinschi din Satu – Mare – Radauti în stil neo-bizantin, pe fond gri închis.
În anul 2008, sub purtarea de grija a preotului oparoh Mihai Alexandriuc, biserica a fost renovata pentru prima data. Cu aceasta ocazie s-a schimba tabla cu una noua zincata, s-a batut scândura în exterior, iar în interior reparatii capitale.
De asemeniea, s-a construit în cimitirul satului Poieni o clopotnita noua si un clopot de 100 kilograme.
Alte informații:Biserica de lemn din Poieni-Suceava este construită din bârne de stejar cioplite din grinzi despicate. Ea se sprijină pe un soclu din piatră de râu. Edificiul are un acoperiș înalt, cu o ușoară frângere spre bază și cu o turlă mare pe naos și două turle false, inegale, pe pronaos și altar. El are o învelitoare din tablă.
Monumentul are formă treflată, cu abside laterale poligonale și cu absida altarului pentagonală, decroșată față de restul construcției. Lăcașul de cult este prevăzut cu o ușă în peretele sudic al pridvorului.
În interior, biserica este împărțită în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Intrarea în biserică se face pe o ușă situată în peretele sudic al pridvorului. Pridvorul are formă aproape pătrată și se află pe latura sudică a bisericii. Pronaosul are o formă poligonală în partea de vest. În acest spațiu se află două ferestre dreptunghiulare terminate în arc de cerc. Naosul are două abside poligonale, în care se află dispuse câte o fereastră dreptunghiulară terminată la partea superioară în arc de cerc. Deasupra naosului se află o turlă mare.
Altarul are o absidă de formă pentagonală și este decroșat față de restul construcției, fiind formate astfel două nișe în care se află proscomidiarul și diaconiconul. În axa absidei se află o fereastră dreptunghiulară încheiate în arc de cerc. Acest spațiu este acoperit cu o boltă semicilindrică.
Nr. vizualizări:3058
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 15:02:41
Data ultimei actualizări:2018-11-13 12:04:15
Data încărcării pe sit:2014-01-05 07:42:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-08-06
Contor: 156

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu