Oituz :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Oituz
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Oituz
Comună:Lumina
Județ:Constanța
Cod poștal:907176
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primaria-lumina.ro, www.cjC.ro, ct.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:În anul 1924, pe mosia expropriată a lui Luca Ionescu, la 4 km sud est de comuna Ferdinand I, actuala comună Mihail Kogălniceanu (vechiul Caramurat) , au venit colonisti din comunele Luizi Călugăra si Poduri, din judetul Bacău, instalându si gospodăriile pe terenul agricol, alcătuind cătunul căruia i s a dat numele de Oituz. La început au fost doar 40 de familii, care, ajutati fiind de Oficiul National al Colonizării, si au ridicat gospodării frumoase cu: magazii si soproane, curtile fiind largi (după un plan tip) . Pământul primit ca teren de colonizare era de 10 ha, din care 9 ha, teren agricol si 1 ha loc de casă si vatră de sat.
Satul apartine unei regiuni de ses întins, între cele două sosele: Constanta-Tulcea si Constanta-Hârsova, fiind asezat, în apropierea celei dintâi, la un km distantă. Satul este adunat, cu străzi drepte si aliniate.
La înfiintarea satului, 5 ha de teren au fost alocate pentru construirea bisericii si 5 ha pentru scoală. Cel pentru biserică a fost folosit de biserica catolică din comuna Ferdinand I, urmând ca suma provenită din chirie să fie folosită la construirea unui lăcas de cult. Biserica, după mărturia credinciosilor, s a construit cu mari eforturi si sacrificii, abia după terminarea celui de al doilea război mondial, în vremea Episcopului Ioan Duma, care se afla în comuna Kogălniceanu cu domiciliu fortat din anul 1956. Asadar, Episcopul Ioan Duma a ridicat biserica, pr. Damian Ghiuzan a ridicat turnul si pr. Isidor Mărtincă a construit grota Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, la intrarea în curtea bisericii.
Alti preoti care au păstorit în Parohia din Oituz sunt: pr. Ioan Sociu, pr. Adam Andrei si pr. Vochin Vincentiu.
Primul părinte paroh stabilit în Oituz a fost pr. Damian Spătaru, iar de la 1 VIII 1999, actualul paroh este pr. Petru Mihăică (născut la Adjudeni, jud. Bacău, la 1 VIII 1956 si sfintit preot la Iasi la 29 VI 1983) .
În vară, s-a realizat o subzidire la biserică, în intentia ca biserica nouă ce va fi construită să nu afecteze clădirea bisericii vechi, care este ridicată din chirpici, pe o fundatie nu prea solidă. Este necesară ridicarea unei biserici noi, întrucât cea veche a devenit neîncăpătoare.
Casa parohială si terenul de 2000 mp s-au cumpărat în 1997. Casa parohială este o clădire veche si necesită multe reparatii, aflându se la o distantă de aproximativ 450 m de biserica de pe aceeasi stradă.
In Oituz există un cimitir care este al satului.
Alte informații:Parohia nu are filiale, dar ar fi necesar ca si localitatea Ovidiu, în viitor, să apartină tot de parohia Oituz, căci este aproape si ar fi mult mai practic din punct de vedere pastoral.
În Parohia Oituz sunt 168 de familii catolice si 18 familii ortodoxe, iar numărul credinciosilor este de circa 700.
În parohie nu există o congregatie, dar se colaborează cu Surorile "Sfântului Iosif" din Constanta. Duminica seară, vin regulat două surori si participă la cateheza cu tinerii, iar o dată la două săptămâni, o soră din aceeasi congregatie vine împreună cu un medic, acordând asistentă medicală celor bolnavi.
În parohie există o filială "Caritas", care a construit un dispensar, un magazin sătesc si o grădinită modernă care în luna decembrie 1999 a fost inaugurată. "Caritas" a oferit locuri de muncă mai multor persoane care prestează diferite munci agricole prin S. C. Agroprest, pe masini si utilaje agricole detinute de "Caritas". Prin ajutoare si fonduri proprii s au realizat cele amintite mai înainte si sunt luate în calcul si alte proiecte care se vor derula în viitor.
Nr. vizualizări:11826
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 20:53:40
Data ultimei actualizări:2014-07-24 09:39:47
Data încărcării pe sit:2005-07-23 06:33:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0