Partestii de Sus :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Pârteștii de Sus
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pârteștii de Sus
Comună:Cacica
Județ:Suceava
Cod poștal:727097
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.comuna-Cacica.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Motoc Cristinel
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:În anul 1779, în partea de sus a satului (astăzi satul Pârteștii de Sus) , începea construirea unei biserici de lemn cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril", care a fost finalizată și sfințită la 8 septembrie 1780 de către episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților. Un pomelnic-triptic copiat în anul 1838 de diaconul Teofil cuprinde informații cu privire la sfințirea bisericii: "A căruia (biserică) este hramul mai marilor voievozi și îngerilor Mihail și Gavril s-au sfințit cu voia și blagoslovenia preasfințitului arhiepiscop Dosofteiu de Rădăuți, care sfântă biserică au luat sfârșit ca zidire la anii 1780 septembrie 8".
Conform însemnărilor de pe pomelnic-diptic, biserica s-a deteriorat în timp, fiind reclădită în anul 1861. Cu această ocazie, s-a construit și actuala clopotniță din lemn.
Alte informații:Biserica de lemn din Pârteștii de Sus este construită din bârne de brad, cioplite în patru muchii și încheiate în "coadă de rândunică". Ea se sprijină pe un soclu din piatră de râu. Edificiul are un acoperiș din șindrilă în două pante, cu o turlă octogonală deasupra naosului. Streașina edificiului este foarte largă, având 1. 40 m.
Monumentul are plan triconc, cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul corpului construcției și cu absidele laterale și pronaosul poligonale. Lăcașul de cult este prevăzut cu o singură ușă, aflată în peretele sudic al pronaosului.
În interior, biserica este împărțită în trei încăperi: pronaos, naos și altar. Pereții interiori ai bisericii au fost tencuiți până la nivelul de naștere a bolților. Intrarea în biserică se face pe o ușă (1. 15x2. 20 m) situată în peretele sudic al pronaosului. Pronaosul are o formă pentagonală în partea de vest (5. 95x7. 20 m) , în care se află o fereastră. Deasupra pronaosului se află o calotă octogonală retrasă de la pereți (cu 1. 20-2. 00 m) . [6]
Între pronaos și naos este un perete cu un gol de trecere central, terminat în arc aplatizat. Naosul are o formă dreptunghiulară (6. 00x10. 65 m) , cu două abside pentagonale (3. 65x2. 45 m) , cu tavane drepte. În axele absidelor laterale se află câte o fereastră. Deasupra naosului se află o boltă semicilindrică, din care se înalță o turlă octogonală (pe axa transversală ce unește cele două abside) , înaltă de 4 metri și având patru ferestre în cele patru puncte cardinale.
Altarul are o absidă decroșată de formă pentagonală, catapeteasma fiind avansată cu 1, 15 m în naos, iar în decroșurile de nord și de sud se află proscomidiarul și diaconiconul. În această încăpere au fost amplasate două ferestre: una în axa absidei (0, 60x1, 00 m) , terminată în semicerc și o alta în peretele estic al proscomidiarului (0, 25x0, 45 m) . Bolta altarului este o calotă octogonală, cu laturile ușor inegale. [7]
Printre elementele decorative ale monumentului se află console formate din câte trei bârne în retragere, rotunjite la terminații. Consola superioară are lungimea de un metru, susținând cosoroaba, iar celelalte două au doar rol decorativ.
Parohia Partestii de Sus I.
Parteștii de Sus este satul de reședința al comunei Cacica, situat in partea central estica a județului Suceava, la circa 20 km nord de Gura Humorului. Satul Partești este atestat din anul 1415, intr-un
document emis de Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, document prin care satul ”unde a fost Tatomir și Partea” este dat Manastirii Humor. Intr-un document din 1445 satul apare prima data cu denumirea de Partești.
Biserica de lemn este situata in partea centrala a satului, langa drumul ce duce la Solonețu Nou. Biserica, avand numele de ”Sfinții Voievozi”, a fost construita in anii 1779-1780, iar in septembrie 1780 a fost sfințita cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (sarbatorit la data 8 octombrie) . Biserica s-a deteriorat in timp, fiind recladita in anul 1861. Tot atunci a fost construita și actuala clopotnița din lemn, cu gang și poarta de intrare in curtea bisericii, ambele construcții fiind acum declarate monumente istorice. Curtea bisericii este inconjurata de un gard de lemn cu porți spre est (clopotnița) și spre vest. Biserica este construita in plan triconc, din barne de brad prinse in ”coada de randunica”. Grinzile care susțin acoperișul stau in consola cate trei, cele doua de jos avand doar rol decorativ. Streașina bisericii este foarte larga, avand lațimea de 1, 40 m. Acoperișul in doua ape este acoperit cu șindrila. Biserica este formata din trei incaperi: altar, naos și pronaos. Are o singura ușa, pe latura sudica a pronaosului. In interior, pereții bisericii sunt tencuiți pana la partea de jos a bolților. Atat pronaosul cat și absidele laterale au forma pentagonala, fiecare cu cate o fereastra. Intre naos și pronaos este un perete desparțitor prevazut cu o deschidere centrala. Bolta altarului este o calota octogonala, bolta naosului este semicilindrica din ea inalțandu-se turla, iar pronaosul este acoperit o calota octogonala retrasa de la pereți. Biserica are o singura turla, octogonala, situata deasupra naosului, pe axa absidelor. Inalțimea turlei este de 4 m și este prevazuta cu 4 ferestre spre punctele cardinale. Altarul, decroșat de restul navei, are și el forma pentagonala. In decroșurile de nord și de sud ale altarului se afla proscomidiarul și diaconiconul.
In partea de jos a satului, azi Parteștii de Jos, a funcționat o biserica de lemn și mai veche, construita dinainte de ocuparea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic (1775) . Aceasta bisericuța a fost donata in 1892 satului invecinat Humoreni, unde se gasește și acum.
Cod Monument:SV-II-a-B-05582
Nr. vizualizări:5924
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 05:42:23
Data ultimei actualizări:2018-11-09 12:59:13
Data încărcării pe sit:2006-06-22 08:52:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-08-06
Contor: 152

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu