Dumbravioara :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Dumbrăvioara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Dumbrăvioara (maghiara: Sáromberke) (germana: Rothbusch, Scharnberg, Scharberg, Scherberg, Schallenberg)
Comună:Ernei
Județ:Mureș
Adresa:strada Principală nr. 297
Cod poștal:547217
Persoană de contact :Porkoláb Levente
Telefon :0265... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.primariaErnei.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Porkoláb Levente
Stil arhitectonic:Baroc
Înalțime maximă:33m
Detalii:Biserica a fost construită în 1785 si este cea de a treia pe același loc.
Ctitori: Contele Teleki Samuel și soția Iktari Bethlen Zsuzsanna.
După ce în anul 1754 Dumbrăvioara ajunsese centrul domenial al familiei Teleki, parohia reformată din localitate se bucura de patronajul constant al noului stăpân. Teleki Sámuel i-a sprijinit deopotrivă pe preotul și pe dascălul localității prin înființarea unor fundații importante, și pe lângă aceasta s-a îngrijit conștiincios de înzestrarea parohiei cu clădiri moderne necesare vieții parohiale. Casa parohială a fost construită în anii 1767-1768. Clădirea depășea cu mult nivelul unei parohii rurale de mărime medie din secolul al XVIII-lea: comanditarul știa foarte bine că în atragerea preoților bine pregătiți o locuință parohială modernă și spațioasă, pe lângă cuvenitele venituri parohiale, putea constitui o motivație hotărâtoare. În acest program se încadrează și construcția bisericii reformate.
Documentele scrise atestă existența unei bisericii medievale la Dumbrăvioara. Deocamdată nu sunt clare legăturile acestei biserici cu hramul Sfântul Mihail (amintită de mai multe ori pe parcursul secolului al XV-lea) cu dezvoltarea în oppidum a așezării și cu stăpânirea familiei Erdélyi din Șintereag, eventual cu partajul din 1446 a domeniului din Gornești între frații Erdélyi, Miklós și István. În orice caz, din această biserică provine clopotul mare cu inscripție, datat în cea dea doua jumătate a secolului al XV-lea. Valoarea deosebită a clopotului, considerat a fi realizat la Bistrița, e reprezentată de numărul mare de însemne de pelerinaj care se păstrează pe el: figuri care înfățișează năframa Sfântei Veronica (Roma) , cei trei crai și Sfânta Ursula (Köln) , Sfântul Servatius (Maastricht) , simbolurile papale (Roma) , precum și un alt simbol roman reprezentând năframa Veronicăi cu apostoli.
Construcția barocă în 1784 a fost începută pe locul acestei biserici medievale demolate, iar până în anul 1785 a fost montată și șarpanta; clădirea însă a devenit funcțională abia din 1790. Planurile au fost elaborate de către arhitectul Péchy Mihály (1755–1819) , care la aceea vreme era inginer militar în Sibiu, mai târziu devenind un reprezentant marcant al neoclasicismului maghiar timpuriu, arhitectul unei serii de proiecte pentru Biserica Mare din Debrețin.
Maiștrii executanți – meșterul zidar german, Johann Hoffmann, dulgherul Győrfi Mihály, tâmplarul Müncher Vilmos, lăcătușul Borbély Miklós – au fost contractați din Târgu-Mureș, portalul clasicizant din piatră sculptată a fost însă comandat la Cluj. Potrivit contractului său, meșterul Hoffmann s-a angajat să execute și „stucatura cu gips” a bolților, printr-o lucrare cât mai durabilă și mai frumoasă, totodată să zidească și un amvon de cărămidă, cu „stucatură frumos lucrată cu ornamente din gips”. Coiful original, realizat de dulgherul Győrfi, era unul cu caracter baroc, iar cea de astăzi, zveltă, în formă de lance este rezulatul unor modificări din a doua parte a secolului al XIX-lea.
Sub aspect tipologic, biserica aparține tipului impus în Ungaria de Franz Anton Pilgram în prima parte a secolului al XVIII-lea (biserica cistercienilor din Szentgotthárd, biserica din Bratislava a călugărițelor elisabetane) . La acest tip de plan turnul este integrat în navă în partea dinspre vest. Modelul s-a răspândit și în Transilvania pe parcursul secolului al XVIII-lea, primele apariții ale sale sunt legate însă de capitala imperială, Viena. Cu un astfel de turn integrat fusese construit inițial (cu sprijunul Camerei aulice) însăși catedrala greco-catolică de la Blaj (Johann Baptist Martinelli, 1738) , soluția fiind utilizată și la biserica romano-catolică purtând hramul „Sf. Petru și Pavel” din Brașov (1776-1782, Karl Joseph Lamasch) și la biserica reformată din Sibiu (1784) .
Cod Monument:MS-II-m-A-15662
Nr. vizualizări:24209
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 02:13:15
Data ultimei actualizări:2020-06-19 13:38:33
Data încărcării pe sit:2005-04-12 16:43:21
Nr. Mesaje:1
Completari:
(2020-06-19)
Domokos Vayda: A XIX. század második felében zajló átépítés - a barokk jellegû toronysisak egyszerûbbé tétele, a ref. hagyomány szerint az északi oldalon levő " gipsből ki cifrázott csinos stakatura munkával " készült szószék eltüntetése, az új szószéknek a bejárattal szembeni keleti falra kerülése s igy az addigi Péchy Mihály mérnők terve szerinti, templombelső gyökeres átalakitása - Zoltáni Pál tiszteletes reformötletének és kivitelezésének köszönhető. Hozadék eredménye: a harmadik Zoltáni ( Pál ) felöri lelkész, sáromberki lelkészé való meg nem választása. Apai nagyapám, Vajda Domokos ( frici ) vétója és fellebbezése a meghívás ellen: " A sáromberki ref. egyház nem apáról - fiúra szálló örökség, ide nem kell és nem fog jőnni a reformjaival, egy harmadik Zoltáni, " Pozitiv eredmény. Nagy Géza tiszteletes sáromberki lelkipásztorá való választása. Évtizedekre terjedő szolgálata igazolja a választás helyességét.
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-11
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 323

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy