Orastie :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Orăștie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Orăștie
Județ:Hunedoara
Adresa:Bulevardul Eroilor nr. 4a
Cod poștal:335700
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.orastie.info.ro, , www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica romaneasca de Jos sau Biserica din Drumul Tarii, constituie un martor nepretuit al istoriei romanilor ortodocsi din Orastie, dar si un valoros monument de arhitectura si arta. Istoria sa s-a scris odata cu aceea a celor iubitori de frumusete, in primul rand spirituala, ca slujitori ai singurului Dumnezeu, iar apoi de cea materiala, capabili de daruire pentru biserica, locul sfant de rugaciune.
Arhitectura: Biserica se incadreaza in tipul curent intalnit in arhitectura Translivaniei de secolul XVIII, specific pentru comunitatile ortodoxe care incep sa-si ridice lacasuri de cult in aceasta perioada, pe langa celelalte culte, catolic sau protestant. Tipul este cel de biserica-sala in stil gotic (sasesc) , cu altar, naos - intre cele doua spatii elementul specific nelipsit de nicio biserica ortodoxa, iconastasul, pronaosul cu turnu clopotnita, la care se adauga un mic pridvor pe latura de vest, la intrare.
Materialele de constructie sunt piatra pentru corpul bisericii si caramida pentru bolti si turnul clopotnita. O caracteristica a bisericii este aceea ca nivelul de calcare se face mai jos fata de cel al solulul cu aproximativ 80 de centimetri. Se poate observa o denivelare de pamant pe latura de nord a bisericii, care ar avea ca explicatie faptul ca pe locul acesta s-a aflat un cimitir.
Altarul are 5 laturi la exterior si este semicircular la interior, cu trei ferestre arcuite si doua nise pe directia nord - sud - proscomidia si diaconiconul.
Naosul si pronaosul formeaza un corp decrosat fata de altar, cu bolti a vella dispusa in cinci travei. La intrare se afla cafasul de lemn, sprijinit pe patru coloane, loc specific, pentru corul bisericii (inainte de 1900) . Ulterior, pe sud, a fost alipit un corp de plan dreprunghiular cu functie de pangar.
Turnul-clopotnita, ridicat pe fundatiile vechi, in anul 1873, de catre arhitectul german Richter, are o inaltime de 35 de metri cu deschideri - ferestre arcuite dispuse pe 4 nivele; la 3 din inaltime este alcatuit dintr-un corp suprainaltat apoi de un altul invelit in tabla, dar de dimensiuni mai mici.
Pridvorul are un rol, am putea spune decorativ, dar si simbolic, marcand intrarea in lacasul sfant.
Decoratia arhitecturala este simpla, cu cornisa si soclul usor profilat.
Pictura interioara in fresca a fost realizata intre anii 1977-1979 de catre pictorul Ioan Diaconu din Craiova in stil post-bizantin cu un program iconografic inspirat din vechile erminii.
Inscriptii. Interesanta este incastrarea in peretele altarului la exterior a unei placi de piatra, se pare o piatra de mormant, cu doua inscriptii: in limba slavona (indescifrabila) , respectiv in latina. Cea de-a doua mentioneaza doi ani 1701 si 1705; cu siguranta biserica a fost inaltata dupa aceasta data, sau mai curand, marita in directia altarului (dupa Munteanu, Mircea, Biserica veche ortodoxa. . . ) . Cea de a doua inscriptie, de la intrare, este mult mai recenta, si a fost pictata deasupra usii de intrare, la terminarea lucrarilor de infrumusetare a bisericii, cu un scurt istoric.
Iconostasul sau catapeteasma este o remarcabila lucrare in stil baroc lacal, caracteristica pentru a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si a doua jumatate a secolului al XIX-lea, care a fost ridicata dupa ce altarul ar fi ars in jurul anului 1800. Are chiar urmatoarea inscriptie de datare: "1811 August, Ioana Novakobgici, pictor" - probabil un pictor sarb itinerant impreuna cu macedoneanul Tyra Tatartzy. Cu o bogata decoratie sculptata in lemn si aurit in altorelief, cu voluta, motive florale, vegetale si geometrice, medalioane decorative, se structureaza pe patru registre, incadrand icoanele.
In patrimoniul mobil al bisericii se mai afla un impunator candelabru din anul 1784 si doua sfesnice datate 1850.
Mai mentionam ca biserica si locul de cimitirul din jurul ei a fost imprejmuit cu un zid de incinta in anul 1896, in continuarea celui inceput in 1847 de catre orastieni si 1866 de catre Spiridon Tatartzy si Vasiliu Gorog , cara s-a distrus partial in timp.
In curtea bisericii sunt cateva cruci de piatra ale macedoromanilor care au ajutat biserica, din care amintim cele ale lui Kirra Tatartzy, a sotiei sale Zoica si Sofiei Tatartzy "vaduva dupa Gőrőg". Langa zidul de incinta se mai afla o cruce interesanta de piatra, cu motive simbolice, a Mariei Suster (1800) .
Cod Monument:HD-m-A-03394
Nr. vizualizări:4795
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 11:56:19
Data ultimei actualizări:2019-01-11 09:58:37
Data încărcării pe sit:2006-06-21 07:20:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-15
Aparat: NIKON E8800
Contor: 164

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu