Nisiporesti :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Nisiporești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Nisiporești
Comună:Botești
Județ:Neamț
Cod poștal:617096
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it @yahoo.it @yahoo.it
Adrese utile:www.ERCIS.ro
www.comunaBotesti.ro
www.cjNeamt.ro
www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Bogdănel Anton, Herciu Adrian, Blaj Fabian, Petrișor Virgil
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Detalii:Prima biserică, de lemn, s-a ridicat în anul 1846. Actuala biserică s-a construit în anul 1910, având hramul “Adormirea Maicii Domnului.
Alte informații:Filiale: Târgu Neamț, Tupilați
Știri despre biserică:

»  Veronica Antal va fi beatificată sâmbăta aceasta (2018-09-19)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată sâmbăta aceasta

[2018-09-19]
Veronica Antal
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporești (NȚ), în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi celebrată la Nisiporești, localitatea natală a Veronicăi, și va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. La sărbătoare vor fi prezenți IPS Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel – Episcop de Iași, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București, pr. Marco Tasca – ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Teofil Petrișor – ministru provincial, Episcopi din țară și din străinătate, autorități civile și un mare număr de credincioși veniți din parohiile din Moldova. În fața altarului, vor fi, de asemenea, prezenți fratele și sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.
Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale și sărbătorită în fiecare an la 26 august. Rămășițele pământești ale slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporești, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localități, la 23 aprilie 2018. „Dumnezeu cel întreit sfânt”, a declarat PS Petru Gherghel, „și-a îndreptat din nou privirea spre noi, iar Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită și crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecuvântată; un adevărat crin plin de frumusețe și de farmec primit de la Dătătorul tuturor harurilor.” Duminică, 23 septembrie, la ora 11.00, tot în biserica parohială din Nisiporești, păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, înconjurat de numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși, va celebra o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire pentru darul acestei beatificări.
Veronica Antal va fi cel de-al șaselea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii patru fericiți sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignațiu Bogdanffy (2010), Episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), Episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava și Anton Durcovici (17 mai 2014), Episcop romano-catolic de Iași, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmației. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Nisiporești (2018-08-05)

 Închide 

Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Nisiporești

[2018-08-05]
Întâlnirea familiilor
Sâmbătă, 4 august 2018, în parohia Nisiporești, Decanatul de Piatra, Dieceza de Iași, a avut loc cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor. Sfânta Liturghie a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, alături de care au concelebrat preoții care au însoțit familiile prezente, care au provenit din aproape toate parohiile Diecezei. Invitați speciali au fost Oana-Maria Goția, Anuța Săgneanca, Larisa Oprea și Fanfara de la Zece Prăjini.

Primele grupuri din parohii au început să sosească în jurul orei 8.30. Și pentru că mai era timp au profitat trecând pe la mormântul Veronicăi Antal, tânăra martiră a curăției, originară din Nisiporești, care va fi beatificată în ziua de 22 septembrie 2018. La ora 9.30, cu o rugăciune solemnă, pr. Felician Tiba a dat startul unei zile care se anunța încă de dimineață interesantă și captivantă. A urmat PS Petru Gherghel care și-a arătat bucuria pentru un astfel de eveniment, felicitându-le pe familiile prezente pentru că au ales să participe. După o prezentare succintă din partea Eugeniei Dămătăr, a vorbit prof. Oana Maria Goția. Ea a prezentat ceea ce în program s-a numit „cateheza zilei”, o magistrală lecție de antropologie teologică, o „plimbare” de la Cartea Genezei până în zilele noastre, de la enciclica Humanae vitae, a Fericitului Papă Paul al VI-lea, la exortația apostolică Amoris laetitia, a Papei Francisc.
„Cum putem să mai păstrăm astăzi curăția?”, a întrebat profesoara de la Institutul despre Căsătorie și Familie din Roma. „Într-o lume în care familia este lovită din toate părțile, actul conjugal nu mai este neapărat o valoare, curăția este doar pentru preoți și persoane consacrate, mass-media vine cu atâtea provocări, pornografia este prezentă peste tot, de la banalele reclame până la filmele provocatoare, la magazine specializate în jucării erotice, la emanciparea femeii și la umilirea bărbatului, cum să mai vorbești astăzi despre această virtute atât de necesară?”
Într-o astfel de lume, cuvintele lui Isus: „Nu ați citit că la început Creatorul i-a creat bărbat și femeie?” (Mt 19, 4), au constituit de fapt nucleul catehezei. Nu trebuie să ne lăsăm ispitiți de ceea ce este astăzi. Indiferent de ce oferă piața, Isus ne trimite mereu la acel început, atunci când „omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu soția sa, și amândoi vor fi un singur trup. Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!” (Mt 19, 5-6). A iubi asemenea lui Isus, a-l privi pe celălalt așa cum l-a privit El, aici se află secretul păstrării curăției. Celălalt, care poate fi soțul sau soția, nu este o marfă de consumat, ci este cel sau cea care mă motivează, care dă sens existenței mele, este darul pe care Dumnezeu mi-l face. „O neînțelegere a actului conjugal ca dăruire reciprocă plină de respect și iubire și deschis spre viață, inevitabil va conduce familia la eșec. În Cristos și doar în El, omul își găsește adevărata fericire, adevăratul scop pentru care se merită să facă efortul de a iubi și de a accepta să fie iubit, după voința lui Dumnezeu.”
La rândul său, în cadrul predicii, pornind de la o afirmație a Papei Francisc, PS Petru a subliniat noblețea familiei care este imagine a Sfintei Treimi: „Totul pleacă de la iubire, se învârte în jurul iubirii și se întoarce la iubire. În afara iubirii de fapt se trăiește în afara lui Dumnezeu, familia nefiind altceva decât acel loc unde Creatorul a vrut să fie sigur că iubirea primește un nume, că primește un trup și prin dăruirea celor doi soți, devine dinamică.” La finalul Liturghiei Preasfințitul a acordat o binecuvântare specială tuturor soților care au sărbătorit 25, precum și 50 de ani de căsătorie, felicitându-i și cântându-le alături de credincioși și copii „La mulți ani!”. Imediat după Liturghie toți cei prezenți au participat la o agapă frățească oferită cu generozitate de către comunitatea din Nisiporești, după care a început programul artistico-religios de după amiază.
A fost rândul Anuței Săgneanca, acompaniată de fanfara de la Zece Prăjini, să încânte pe cei prezenți prin cântec, poezie și mărturie. Ei i s-a alăturat tânăra interpretă de folclor Larisa Oprea, originară din Nisiporești. Oarecum pe finalul întâlnirii, pe fundalul imnului de la Fatima, în prezența PS Petru Gherghel, a fost înălțat către cer un rozariu din baloane umflate cu heliu. Momentul a fost foarte emoționant, mai ales că a fost acompaniat de către un cântec marian, precum este imnul de la Fatima, un imn atât de drag credincioșilor noștri din Moldova. Totul s-a încheiat în jurul orei 15.00, în cânt de fanfară, cu promisiunea că cei prezenți vor reveni și pe 22 septembrie pentru beatificarea Veronicăi Antal.
Cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor le-a regăsit din nou pe familii alături de păstorul Diecezei, în jurul altarului, cu oaspeți de seamă, cu pregătire intensă făcută cu generozitate de către credincioșii comunității împreună cu preoții din parohie, corul copiilor, corul „Lord’s singers”, din Iași, precum și o mare mulțime de oameni generoși și disponibili care au oferit din timpul și priceperea lor, dar pe care poate nu o să îi știm niciodată. Tuturor, o sinceră mulțumire, iar Sfânta Familie de la Nazaret să continue să binecuvânteze familiile Diecezei. Anul viitor ne întâlnim în comunitatea din Faraoani-Bacău. (Comunitatea din Nisiporești pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 170, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Întâlnirea Familiilor din Dieceza de Iași va avea loc la Nisiporești (2018-08-02)

 Închide 

Întâlnirea Familiilor din Dieceza de Iași va avea loc la Nisiporești

[2018-08-02]
Afișul întâlnirii
Cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor va avea loc sâmbătă, 4 august 2018, la Nisiporești, comunitatea care a dăruit Bisericii pe Veronica Antal, născută într-o familie de credincioși. Familiile din Dieceza de Iași sunt invitate la rugăciune, cateheză și Liturghie în jurul păstorului Diecezei. Liturghia va fi la ora 11.00.

Fiind în preajma ridicării la cinstea altarelor la Nisiporești a Veronicăi Antal (22 septembrie 2018), tânăra localnică martiră a curăției, dar și cu ocazia împlinirii a cincizeci de ani de la publicarea enciclicei Humanae vitae, tema aleasă pentru această ediție este „Familia și splendoarea curăției”. La Nisiporești vor fi prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, dr. Oana-Maria Goția, profesor la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” pentru Științe despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran, Italia, care va ține cateheza principală a zilei, pentru familii. În cadrul Sfintei Liturghii va avea loc și sărbătorirea familiilor care împlinesc anul acesta 25 sau 50 de ani de căsătorie. Aceștia vor reînnoi jurământul de fidelitate făcut în ziua căsătoriei și vor primi o binecuvântare specială. Programul de după-amiază va fi dedicat mărturiei și comuniunii.
Întâlnirea de la Nisiporești are rolul de a readuce în sufletul participanților frumusețea vieții de familie, a virtuții curăției, necesitatea trăirii ei în relațiile dintre soți și legătura pe care aceasta o are cu celelalte virtuți, iubirea, credința și speranța. Se dorește a fi o adevărată sărbătoare a familiei, a vieții și a iubirii, o odă de recunoștință adusă Creatorului care a dorit și dorește familia. Pe acest fond se resping propunerile de pseudo-familie sau de surogate de familie care vin în ultimul timp asupra societății în care trăim și pentru care România a adunat circa 3 milioane de semnături pentru a se pune la adăpostul Constituției cu privire la definiția familiei.
Prima întâlnire de acest fel a avut loc în anul 2013, în ziua de 30 august, la Iași, și a fost anticipată de un Simpozion dedicat familiilor. Au urmat ediția de la Bacău „Sfântul Nicolae” (23 august 2014), Butea (8 august 2015), Pildești (6 august 2016) și Bacău „Fericitul Ieremia” (5 august 2017). Pe situl Ercis.ro se găsește programul detaliat al zilei. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar; persoane de contact: pr. Anton Bogdănel, tel. 0765520541; pr. Felician Tiba, tel. 0785/828857; 0744/407260, e-mail: feliciantiba@yahoo.com)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 409, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Exhumarea și mutarea moaștelor Venerabilei Veronica Antal (2018-04-30)

 Închide 

Exhumarea și mutarea moaștelor Venerabilei Veronica Antal

[2018-04-30]
Nisiporești
În ziua de 23 aprilie 2018, în parohia romano-catolic㠄Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, a avut loc exhumarea, recunoașterea, extragerea de relicve și mutarea moaștelor Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal.

În prezența PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, a postulatorului general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Damian Pătrașcu, a Ministrului Provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, pr. Teofil Petrișor, a Comisiei numite cu această ocazie, și a altor frați și credincioși, în cursul zilei de 23 aprilie 2018, după ce au fost parcurse toate etapele canonice cerute de legislația în vigoare a Congregației pentru Cauzele Sfinților, cei prezenți au purces la exhumarea, recunoașterea, extragerea de relicve și mutarea moaștelor Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal din cimitir în noua criptă pregătită în biserica parohială din localitatea Nisiporești, județul Neamț.
Aceasta este una din ultimele acțiuni înainte de beatificarea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal care va avea loc în ziua de 22 septembrie 2018. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute pe noi toți, ca viața și exemplul acestei tinere a meleagurilor noastre moldave să plăsmuiască inimile noastre în urmarea tot mai fidelă și curajoasă a Cuvântului Evangheliei. (material semnat de pr. Damian Pătrașcu, postulatorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 495, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești (2018-03-22)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești

[2018-03-22]
Veronica Antal
Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși Episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanților și membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.
Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei religioasă va fi stabilită ulterior, ținând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură față de credință la Hălăucești, Iași. Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după Fericitul Ieremia Valahul; al șaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, Episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, Episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și Episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.
Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași, documentația fiind coordonată de Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România.
Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigații începute în dieceză și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „Fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși, cum ar fi o țară, o dieceză etc (cf. Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Ed. Sapientia, Iași 2001). (fr. Virgil Blaj, secretar provincial; persoane de contact: pr. Damian Patrașcu, OFMConv, tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com; pr. Marius Bîlha, OFMConv, tel. mobil: 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com; pr. Fabian Blaj, OFMConv, tel. mobil: 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 566, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești (2018-03-21)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești

[2018-03-21]
Veronica Antal
22.03.2018, Bacău (Catholica) - Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși Episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanților și membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.
Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei religioasă va fi stabilită ulterior, ținând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură față de credință la Hălăucești, Iași. Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după Fericitul Ieremia Valahul; al șaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, Episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, Episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și Episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.
Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași, documentația fiind coordonată de Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România.
Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigații începute în dieceză și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „Fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși, cum ar fi o țară, o dieceză etc (cf. Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Ed. Sapientia, Iași 2001). (fr. Virgil Blaj, secretar provincial; persoane de contact: pr. Damian Patrașcu, OFMConv, tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com; pr. Marius Bîlha, OFMConv, tel. mobil: 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com; pr. Fabian Blaj, OFMConv, tel. mobil: 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 577, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03

»  Veronica Antal, un exemplu de prețuire a credinței și a curăției pentru toți tinerii (2018-03-01)

 Închide 

Veronica Antal, un exemplu de prețuire a credinței și a curăției pentru toți tinerii

[2018-03-01]
Veronica Antal
PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, a dat o Scrisoare pastorală intitulat㠄O floare rară pe meleagurile Moldovei. Veronica Antal în Anul Tineretului”, în care amintește de recunoașterea martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, o tânără laică terțiară din Nisiporești. „Aprobând și iscălind decretul de recunoaștere a martiriului credinței și, mai precis, al curăției, Papa Francisc oferă tuturor tinerilor lumii un exemplu de iubire totală față de Cristos, cel curat și iubitor, cel care prezintă lumii o invitație la o viață sfântă, la o viață curată și la o mărturie de iubire vrednică de a fi pentru toți o lecție de curaj și de credință adevărată”, citim în Scrisoarea publicată integral pe Ercis.ro.

Episcopul a subliniat că Veronica, „bucurându-se de o educație religioasă sănătoasă, a știut să apere ceea ce avea mai scump: credința în Dumnezeu și frumusețea curăției sale, pe care o făgăduise de mică lui Cristos, ‘mirele’ sufletului ei… În viața Veronicăi Antal nu descoperim nimic extraordinar, decât faptul că, iubindu-și tinerețea și simțind chemarea la o viață sfântă, și-a trăit vocația ei de tânără creștină până la jertfa supremă a vieții, apărându-și cununa fecioriei și a legământului ei cu mirele Cristos, care a iubit-o și a cucerit-o încă din copilărie cu farmecul Său ceresc… Iată, se nasc și pe pământul nostru eroi ai iubirii și ai credinței, sfinți ai zilelor noastre! Trebuie să-i mulțumim Domnului și să-i aducem recunoștința noastră acestei tinere curate și curajoase pentru exemplul ei de tărie și de iubire de neînvins.”
Adresându-se tinerilor, „prieteni ai lui Isus”, Episcopul le amintește că acesta „este anul dedicat vouă, celor mulți și plini de energie și idealuri; este anul când Biserica vă propune și vă invită la un Sinod care vă are în centru pe voi, tinerii zilelor noastre… Întregul an 2018 reprezintă un timp de pregătire și un program special de descoperire a valorii vieții, a chemării voastre pentru viitorul Bisericii și al lumii, este o ocazie de a vă cunoaște demnitatea și vocația nobilă pe care o aveți și pe care toți doresc să v-o împliniți.”
„Cred că nu este doar o întâmplare faptul că o tânără creștină simplă, o laică îndrăgostită de Cristos, Veronica Antal, va fi ridicată la demnitatea de martiră a curăției și a credinței, ci este fără îndoială o chemare și un sfânt prilej de aprofundare a vocației voastre, a fiecărui tânăr, la o viață care să devină un izvor de inspirație și de ajutor pe calea desăvârșirii proprii, în mijlocul poporului lui Dumnezeu. În timp ce vom celebra cu bucurie declararea ei ca fericită, vom putea să admirăm curajul ei, crezul și bucuria de a fi astăzi un exemplu de tânără fericită și model de prețuire a valorii credinței și a curăției pentru toți tinerii lumii.”
La finalul Scrisorii, PS Petru îi invită pe tineri să priveasc㠄cu sfânt interes spre exemplul sfinților tineri: Tereza de Lisieux, Maria Goretti, Dominic Savio, dar și spre exemplul marelui educator de tineri, Fericitul Anton Durcovici, curajosul martir al lui Cristos, dar și spre exemplul acestei noi tinere, Veronica Antal, model de eroism pentru întărirea credinței și apărarea fecioriei. Cu aceeași prețuire și speranță, vă invit să găsiți în Isus bucuria împlinirii tuturor aspirațiilor voastre și să deveniți, pentru toți cei care caută fericirea, motiv de încurajare și de lumină pe cărările vieții.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 664, Ultimul acces: 2018-09-22 22:06:03


Nr. vizualizări:9988
Data ultimei vizualizări:2018-09-22 22:06:03
Data actualizare:2016-05-18 10:36:17
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:4
Salutări:
(2009-10-18)
Va dorim multa sanatate de la BRASOV. Tarciziu Mocanu artizanul din SACELE. Am donat 100 de costume populare romanesti la 01.11.2009 vin la Nisiporesti pentru o donatie.
@yahoo.com
Salutari:
(2009-10-12)
Salut comunitatea noastra din Nisiporesti, de aici din Germania. Ma bucur sa avem posibilitatea sa vedem si o biserica, ca a noastra, din orice colt al lumi. Multumiri tuturor celor ce sau straduit sa construeasca aceasta biserica, sanatate si multa bucurie.
Dumnezeu sa ne binecuvinteze comunitatea si pe preoti nostri.
Urare:
(2009-03-25)
Laudat sa fie Isus si Maria
Ma bucur foarte mult ca v-am putut vedea.
nu venitzi pe la Cacica???
Sa stitzi ca ne este foarte dor de dumneavostra si astept cu nerabdare sa ne vedem. Nu numai eu ci si tozi tinerii din Cacica!!!!!!!
@yahoo.com
Salutări:
(2008-07-09)
Preacucernice Parinte nici nu stiu daca va mai aminti-ti de mine eu sunm Sr. Claudia din Nisiporesti astazi am reusit sa gasesc la internet imagini de la Biserica si M-am bucurat foarte mult, eu sunt aici in Brazilia dar mereu ma rog pentru voi ca Dumnezeu sa va lumineze in aceasta missiune in Isus va salut de aici Sr. Claudia a Preasfintei Inimi
@ig.com.br
Nr. Fotografii:12

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 815

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2009-04-02
Aparat: SONY      DSLR-A100
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 182

Fațada
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 445

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 184

Arcade
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 244

Interior spre altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 123

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 155

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 160

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 134

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 138

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 140

Pardoseala
Foto: Mihaela Achiroaie